Lekari: U novosadskom zdravstvu nema korupcije

Uprkos istraživanjima koja pokazuju da su lekari najkorumpiranija profesija u Srbiji, ni u jednoj zdravstvenoj ustanovi u Novom Sadu do sada nije zabeležen ni jedan slučaj korupcije.
Uprkos istraživanjima koja pokazuju da su lekari najkorumpiranija profesija u Srbiji, ni u jednoj zdravstvenoj ustanovi u Novom Sadu do sada nije zabeležen ni jedan slučaj korupcije. To za Radio 021 tvrde portparoli Doma zdravlja, Tamara Jakonić i Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine Goran Trajkovski, kao i pomoćnik direktora Kliničkog centra Vojvodine Ivan Levakov.

Prema podacima iz ankete o korupciji u Srbiji, trećina ljudi ima rođaka ili prijatelja koji je u poslednja tri meseca dao mito, a više od 54% tih slučajeva se odnosilo na zdravstvene radnike. U anketi se pominje iznos između 160 ni 240 evra, ali je javna tajna da preskakanje liste čekanja za operacije, prisustvo lekara na porođaju i posebna briga za pacijenta koštaju mnogo više. Portparol Instituta za kardiovaskularne bolesti, Goran Trajkovski, kaže za 021 da dobra organizacija rada po evropskim standardima, kao i prihvatanje Kodeksa ministarstva zdravlja smanjuje mogućnost korupcije na minimum.

"Decidno je navedeno da zaposleni ne smeju da primaju poklone, usluge, niti bilo koju korist za sebe a u vezi sa obavljanjem svoje profesije, izuzev protokolarnog ili prigodnog poklona manje vrednosti," podseća Trajkovski.

Mediji pumpaju priče o korupciji?

I dok programski direktor organizacije "Transparentnost Srbija", Nemanja Nenadić, ocenjuje kao zabrinjavajuće to što je mali broj građana spreman da prijavi korupciju, pomoćnik direktora Kliničkog centra Vojvodine, Ivan Levakov, razlog za potpuno neslaganje rezultata ankete i prijavljenih slučajeva korupcije vidi u neopravdanim sumnjama pacijenata i negativnom uticaju medija.

"Mas-mediji imaju veliki uticaj na formiranje javnog mnjenja, gotovo presudan. Još od pre nekoliko mandata i dalje aktuelnog ministra zdravlja, vodi se stalna kampanja koja za cilj ima da, iz ne znam ni ja kog razloga, lekarsku struku diskredituje, a lekare i zaposlene u zdravstvu prikaže kao korumpirane i nečasne," izjavio je Levakov za Radio 021.

Levakov napominje da lekari u Srbiji rade daleko ispod uslova Evropske unije i za puno manje plate od onih koje im pripadaju, kao i da stavovi građana dodatno vređaju ljude koji časno obavljaju svoj posao. On napominje da zaposlenom za koga se nedvosmisleno utvrdi da je primio mito sledi otkaz.

Koverte debele više stotina evra

Međutim, u praksi, čak i retki prijavljeni slučajevi korupcije lekara sporo dolaze do pravosnažne presude, pa je tako ove godine počelo suđenje grupi lekara sa VMA koji su optuženi da su uzimali novac kako bi falsifikovali medicinsku dokumentaciju u korsist pacijenata, a subotički ginekolog koji je uhapšen početkom ove godine se žalio na presudu.

Nezvanične informacije, koje su ustvari javna tajna u Novom Sadu kazuju da se lekaru na "crno" daje u proseku 500 evra da bude na porođaju, a babici do 100. Plaća se često i anesteziolozima, te onim lekarima koji mogu da donesu odluku o tome da neko ide na operaciju mimo liste čekanja. Te cifre idu od više stotina evra, pa i do nekoliko hiljada. Plaća se u koverti i da se duže ostane u bolnici. No, iako svi o ovome glasno pričaju u društvu, niko se ne odlučuje da ode u policiju.

U slučaju da neko od zdravstvenog osoblja u Novom Sadu zatraži mito, on se može prijaviti zaštitnicima prava pacijenata ili policiji, s obzirom na to da je davanje ili primanje mita krivično delo za koga sleduje zatvorska kazna. (Milena Jerkov)

  • maca

    18.06.2011 20:34
    zdravstvo
    Naravno da ima korupcije u zdravstvu svi to znamo neka ude finansiska policija i neka pretrese sve od direktora pa zamenike pa dalje pa da narod zna sta se radi u zdravstvu. Zalosno je sto se umesala politika u ceo sistem. Dokle ce te narod lagati narod nije glup.
  • petra

    18.06.2010 18:06
    Stvarno nema korupcije
    Moja tetka je lezala u bolnici u Novom Sadu, trebalo je da joj se operise kuk, pozvao ju je lekar koji ju je primio i rekao da moze da ceka red ali moze i da se to obavi na vreme, kosta 24. ooo dinara, to je bilo 2008. godine. U roku od tri dana dosla je na red. Posle je dobila oporavak u banji, kada se vratila zene koje nisu imale te pare jos uvek su cekale na red u bolnici...
  • Kuke leleeeee

    16.06.2010 01:21
    Levakov poznatiji kao Levi dao izjavu?!? Majko mojaaaa....

    Majko mojaaaaaaaa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti