Komunalni policajci za sve što vam je potrebno

Nadležnosti budućih komunalnih policajaca biće veoma široke, ali ipak ograničenije od onih koje ima  redovna policija, izjavio je republički ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković.
Nadležnosti budućih komunalnih policajaca biće veoma široke, ali ipak ograničenije od onih koje ima  redovna policija, izjavio je republički ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković.

"Najjednostavnije rečeno, komunalna policija je ta koja treba da pomogne gradovima da izvršavaju svoje obaveze. To su nadležnosti u obasti komunalnog reda, infrastrukture, uređenja parkova, radnog vremena kafića i svega onoga što možete da zamislite kao građani da vam je potrebno kada izađete iz svoje zgrade" objasnio je on i dodao da će gradonačelnici moći da ih angažuju i po potrebi za obezbeđivanje sportskih događaja, đačkih ekskurzija, a njihov zadatak biće i da povedu računa o mlađoj školskoj deci u saobraćaju.

Marković je danas sa ministrom policije Ivicom Dačićem obišao Centar za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici, gde se trenutno obučava 78 budućih komunalnih policajaca, od čega su 20 odsto žene. Osim Novosađana, na obuci su i kandidati iz Leskovca, Sremske Mitrovice, Niša, Zrenjanina i Beograda. Primani putem konkursa, a ima i onih koji su bili zaposleni u gradskim upravama.

Ceo sistem obuke koordiniralo je Ministarsvo policije, a Dačić kaže da bi bilo dobro da se pored ovog, u sistem bezbednosti uključe još neki sektori. "Smatramo da postoje još neki segmenti koji bi bili korisni kada bi se uključili u sistem bezbednosti, kao što je privatni sektor bezbednosti, kao što je sektor koji postoji u svim specifičnim firmama, javnim preduzećima, koji se bave određenom vrstom javnog posla " rekao je Dačić.

Prema procenama nadležnog  ministarstava troškovi komunalne policije neće previše opteretiti budžet.  Tako da će od oktobra u Srbiji, po uzoru na zapadnoevropske gradove, na svakih pet hiljada ljudi biti po jedan komunalni policajac.

Obuka komunalnih policajaca u Kamenici trajaće do septembra, kako bi već od oktobra počeli sa radom. Oni će imati uniformu jedinstvenog izgleda, pendrek, lisice i tretiraće se kao službena lica. Obuka nove grupe kandidata počeće 28. juna u Kuli.

  • 13

    30.09.2010 06:20
    ODGOVOR
    NEZAPOSLENI,konkurs je bio ali interni za radnike Uprave,tako da je nekoliko radnika obuceno,a ostali buduci komunalci su iz redova vladajucih.Velika prevara jer su primljeni bez konkursa dovoljna je partijska knjizica.A o obrazovanju?
  • marko

    31.08.2010 15:20
    Super!
    ja mislim da je komunalna policija veoma potrebna Srbiji,i videcete da ce brzo dati rezultate.
  • S O S a

    15.06.2010 10:25
    Bas ,bas
    Pa to je bas super! Mi cemo imati jos jedan namet vise, a policajci,koji su vec placeni za to,radice u obezbedjenju,dilera i mafijasa!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.