Uklanjanje grafita dok ima novca

Uklanjanje grafita s fasada u Katoličkoj porti, gradske vlasti planiraju neposredno pred otvaranje renovirane zgrade novosadskog Kulturnog centra.

Uklanjanje grafita s fasada u Katoličkoj porti, gradske vlasti planiraju neposredno pred otvaranje renovirane zgrade novosadskog Kulturnog centra.

Načelnica gradske Uprave za komunalne poslove, Lidija Tomaš, kaže za Radio 021 da tačan datum još nije određen, ali da je preduzeće zaduženo za uklanjanje grafita, već sredilo fontanu u porti. Međutim, fasade u ovom delu Centra neće biti tretirane antigrafitnom zaštitom, što znači da je gotovo izvesno da će gradski novac uložen u njihovo sređivanje biti uzaludno potrošen. Lidija Tomaš objašnjava da se antigrafitna zaštita ne može naneti na neobnovljene fasade, a da je pitanje hvatanja i kažnjavanja onih koji ispisuju grafite, stvar policije.

U policiji kažu da su angažovani na tome, ali konkretne podatke ne navode, kaže načelnica gradske Uprave ze komunalne poslove. "Mi možemo samo da apelujemo na policiju da to rade. Postoji pokrivenost video nadzorom i u onom momentu kada se primeti da neki izgrednik šara, najbliža patrola se upućuje na lice mesta. Ali s obzirom da su to najčešće maloletnici, njih zakon na neki način ne tereti u punoj meri", kaže Lidija Tomaš.

Ona dodaje da su tokom ove godine uz nanošenje antigrafitne zaštite, uklonjeni grafiti sa zgrade Srpskog narodnog pozorišta: "Tako da se preko toga više ne može šarati, odnosno kada se ispisuju grafiti, dovoljno je samo mlazom vode oprati. Dalje se nastavilo, tako da je sređena Skupština grada, potom Ulica Modene, gde je odrađen mermerni zid ceo i radilo se u podnožju Varadinske duge". Sređena je i javna česma na Bulevaru cara Lazara, kao i deo zgrada u Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici, kaže Lidija Tomaš i dodaje da će se dalje raditi na Bulevaru Mihajla Pupina, te u širem području centra grada,  dok se ne potroši novac.

Iz gradskog budžeta za uklanjanje grafita, ove godine izdvojeno dva i po miliona dinara, a procenjuje se da će ta suma biti dovoljna za tretiranje oko pet i po hiljada kvadratnih metara fasada. Podsetimo da je prošle godine izdvojena ista suma, a da je novac potrošen već u septembru. I ove, kao i prošle godine, posao uklanjanja grafita poveren je preduzeću "Eurokom", koje je putem javne nabavke, dostavilo najbolju ponudu. (D.S.)

  • Kristina

    20.07.2010 13:55
    Pogresno resavate probleme.Policija je ne potrebna
    Grafite u Porti crtaju deca,ponekad i stariji,iz prostog razloga jer zidovi tih zgrada izgledaju krajnje dosadno.Da li ste ikad zastali i pogledali oko sebe,neki od tih grafita zaista dobro izgledaju,pomalo i dizu raspolozenje MLADIH osoba koje tu izlaze jer nemaju para da izadju u neki kafic.A da bi smanjili grafite po zidovima porte zasto ne stavite neki zid/platno na kom ce grafiti biti dozvoljeni??To bi drasticno smanjilo broj grafita i ostalih crteza po fasadama.
    Zasto ne proispitate ljude koji tu provode vreme za resenje,videcete da vecina njih ima jako dobre predloge al nemaju kome da te ideje kazu.
  • BUNTOVNIK S RAZLOGOM

    16.06.2010 09:22
    Zasto "EUROKOM"
    Cemu poveravanje tog posla nekakvoj privatnoj firmi kada "CISTOCA" vec nekoliko godina poseduje specijalnu masinu za uklanjanje grafita i to je i radila?
    Da nije mozda rec o korupciji?
  • gobo

    15.06.2010 12:46
    lukavo
    moral nas je napustio dolaskom zutih na vlast u novom sadu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti