Za Toplanu dva kredita

Ukoliko grad potpiše ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj o kreditiranju ugradnje novih uređaja za merenje potrošnje grejanja, Novosađani neće morati da plaćaju i ovu uslugu.
Ukoliko grad potpiše ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj o kreditiranju ugradnje novih uređaja za merenje potrošnje grejanja, Novosađani neće morati da plaćaju i ovu uslugu. Međutim, ako do tog dogovora ne dođe, moraće sami to da finansiraju, izjavio je direktor Toplane, Vladimir Jelić.

"Ukoliko ne dobijemo pozitivan odgovor od Evropske banke za obnovu i razvoj, onda će građani morati, udruženi u skupštine stanara, da iznalaze način da sami finansiraju ugradnju delitelja energije i termostatskih ventila u svoje domove", kaže Jelić.

On tvrdi da su gradonačelnik Igor Pavličić i gradski ministar za finansije Živko Makarić o tome već razgovarali sa predstavnicima banke i dobili uverenje da je ova banka spremna da finansira ugradnju sistema za ceo Novi Sad. Svi potrošači će biti obavezni da imaju nove sisteme za merenje, jer od sledeće grejne sezone kreće novi sistem naplate grejanja po utrošku. Tokom leta radiće na tome da građane informišu o novom načinu tarifiranja grejanja.

Grad pokazao dobru volju

Kada je u pitanju rekonstrukcija Toplane Sever i nastavak automatizacije podstanica, Jelić kaže da je grad poslao pozitivan signal usvajanjem odluke o tome na poslednjoj sednici Skupštine grada i da to dalje zavisi od nemačke razvojne banke KFW.

"Ovo je zeleno svetlo upućeno sa naše strane, koje će, nadam se biti prihvaćeno od nemačke razvojne banke i da ćemo nastaviti saradnju koja bi trebalo da kulminira 2011. godine uzimanjem kredita", očekuje direktor Toplane.

Kredit bi iznosio deset miliona evra i vraćao bi se uštedom koja bi se postigla realizovanjem ove investicije. Osim ovih načina kojima bi se, kako kažu u Toplani, postigla racionalnija potrošnja energije, osnovana je i Alijansa za energetsku efikasnost. Manifest o osnivanju potpisali su  između ostalih predstavnici Agencije za energetiku, Toplane, Udruženja za zaštitu potrošača, republičkog Ministarstva za zaštitu životne sredine i drugi pojedinci koji će se zalagati za bolju energetsku efikasnost grada.

  • daca

    29.06.2010 08:37
    Alokator je nacin unovcavanja donacije
    Posto mi je alokator(delilac) ugradjen pre tri godine kao probna zgrada i nismo ga platili, zelim da vam kazem sledece: - Alokator i ventil kostaju 80 evra, ocitavanje mesecno 2,5o evra po radijatoru. Posto toplane greju vodu na odredjenu temperaturu , ne moze se temperatura u stanu povecavati od predvidjenog tj. kao sto je sada. Prema tome, jedino se moze radijator zatvoriti, ali zato se veoma malo ili neprimetno smanjuje racun.Konkretno, dva meseca sam bila sa potpuno zatvorenim ventilima jer sam bila odsutna, i racun je time umanjen za 320 din.Uzgred, od kada smo sa alokatorima, grejanje je svedeno na 17 'C jer alokator na radijatoru ne dozvoljava visu toplotu. Svi u zgradi smo kupili razne peci na struju i vodimo rat sa Toplanom u Subotici.
  • Daca

    29.06.2010 06:38
    Alokator je nacin unovcavanja donacije
    Razgovarajuci sa strucnjacima iz Toplane, dobili smo uveravanja da se ovim ne stedi toplota ni novac za korisnika ,vec se daje olaksavajuca mogucnost samom distributeru da lakse ocitava, da smanji toplotu ispod granice , da se konacno unovci deo donacije i toplana stekne novcanu a ne materijalnu korist. Podstanoce. zamenu toplovoda ,usluzne radove i alokatore je drzava dobila kao donaciju, medjutim ne i pare. Svi znamo da se jedino ispravno merenje preuzete toplote moze meriti postavljanjem kalorimetra na ulasku u radijator korisnika pre slavine na radijatoru. Objasnjenje su nam dali inzenjeri toplane. Ako je alokator preko potreban jer je dobrobit korisniku, zasto se u nove zgrade ne ugradjuje vec se radi po starom i ceka da se naplati od vlasnika.? Moja zgrada bi trebala da plati 90 000 evra za alokatore. Cisto otimanje para ozakonjeno odlukom grada, jer boze moj, Toplana je Javno preduzece i dobra muzara.
  • daca

    28.06.2010 18:49
    Naplata
    Naplata grejanja( sa alokatorima) se vrsi po kwh i niste u mogucnosti pratiti niti cenu, niti kolicinu energije koju ste preuzeli.Obracun se vrsi sistemom formule. Preko leta se placa fiksni deo 26 din/m2 (Subotica) na ime plata zaposlenih u Toplani, i taj iznos ne ulazi u racun za grejanje. Na primer za februar za stan 43 m2 sa temperaturom u proseku 20 'C obracun grejanja je bio 5.700,00 plus 1.100,00 fiksni deo. Tada je spoljna temperatura bila +10 do -4.zamislite kada bude -15, grejanje ce biti 20000 din i to sa alokatorima. Nema se za sta zatvarati radijator jer ionako nije pretoplo u stanovima.nema nikakve ustede,garantovano.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti