Novosađani daju milion dinara po odborniku

Iz novosadskog budžeta političke stranke i odbornici su u proteklih godinu i po dana dobili malo više od 1,1 milion evra, saznaje 021.rs.
Iz novosadskog budžeta političke stranke i odbornici su u proteklih godinu i po dana dobili malo više od 1,1 milion evra, saznaje 021.rs.

Najviše novca je otišlo za naknade koje odbornici dobijaju za prisustvovanje sednicama i odborima i u proseku svaki od odbornika Novosađane godišnje košta miliona dinara.

Kada se pogledaju pojedinačne sume koliko je koja stranka dobila, najviše novca je otišlo SNS, DS i LSV koje su i najbrojnije odborničke grupe.

S druge strane, kada se pogledaju podaci koje je 021.rs dobio od Skupštine grada na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, primetno je da su stranke našle način da dođu do dodatnih sredstava iz budžeta.

Naime, kada se prostom matematikom raspodele troškovi po odborničkim grupama ispadne da su pojedinačno odbornici naprednjaka, demokrata, pa i ligaša i DSS-a koštali Novosađane manje nego odbornici SPO, 3D, SPS, Treće Srbije ili SRS. Ovo je posledica toga da stranke pokušavaju da izvuku dodatni novac iz budžeta kroz sednice odborničkih grupa.

U tabeli sa izdvajanjima za prvu polovinu 2014. godine se tako na primer vidi da su 12 ligaša za sednice odborničke grupe uzeli 3,8 miliona dinara, a devet demokrata 2,2 miliona dinara, pet radikala 2 miliona dinara i isto toliko i šest odbornika Treće Srbije. Da sednice odborničkih grupa koštaju više nego što treba, govori i to što su devet odbornika SPO-3D uzeli 2,6 miliona dinara za šest meseci.

Da neki imaju i previše sednica odbora najbolje govori primer 5 odbornika DSS-a koji su uzeli samo 1,4 miliona za šest meseci.

Koliko je ukupno i za koje izdvajano iz budžeta grada možete videti u narednim tabelama.

Tabela 1 , Tabela 2, Tabela 3.

(Žarko Bogosavljević - zarko@021.rs)

  • Pitanje

    01.10.2014 06:42
    za Anonimusa
    Koje je to odbornica navucena na drogu i otkud takvi u skupštini?
  • 01.10.2014 06:28
    Cenzuraši
    A o čemu bi vi inače pisali? Pa ovako imate šta da istražujete! Svaka preporuka medijima da pokušaju da pomognu ovom narodu, završava u recycle bin!
  • Drugo lice

    01.10.2014 05:42
    Srbije

    Kada bi oni znali koliko većina nas građana teško dolazi do novca a još teže plaća sve dažbine(pogotovo kada ostanete bez posla a imate penzionera sa mnimalnom penzijom i decu koju školujete), pitam se da li bi iko od tih poslanika bar malo imao nelagodan osećaj što imaju sve lagodnosti života današnjeg jer sav izvor njihovog lagodnog života,potiče iz naših džepova?

    Sumnjam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti