Novi Sad domaćin velikog naučnog skupa o govornim tehnologijama

Ruska akademija nauka i Moskovski državni lingvistički univerzitet po prvi put će u Srbiji održati 16. konferenciju "SPECOM" koja okuplja najuglednije stručnjake iz programskih oblasti "speech and computer" (govor i računar).
Ruska akademija nauka i Moskovski državni lingvistički univerzitet po prvi put će u Srbiji održati 16. konferenciju "SPECOM" koja okuplja najuglednije stručnjake iz programskih oblasti "speech and computer" (govor i računar).

Ovaj stručni skup održava se u hotelu "Park" od 6. do 9. oktobra i plod je konkretne naučne rusko-srpske saradnje, a suorganizatori su Univerzitet u Novom Sadu i Fakultet tehničkih nauka.

Na konferenciji se očekuje 150 učesnika iz 20-tak država, među kojima je više desetina doktora nauka i mladih doktoranata iz Rusije. Pored prezentacije 60 naučnih radova biće organizovan i okrugli sto sa temom "Razvoj i primena govornih tehnologija" na kom će biti predstavljeni najznačajniji naučni projekti iz oblasti govornih i jezičkih tehnologija u Rusiji, Srbiji i Evropi, radi daljeg povezivanja i naučne saradnje.

Značaj razvoja ovih tehnologija je izuzetan, a srodnost slovenskih jezika osnov za plodotvornu saradnju. Njihove primene znače očuvanje naših jezika u savremenim komunikacionim sistemima, unapređenje brojnih ICT servisa, kao i veliku pomoć osobama sa invaliditetom koje imaju problema sa vidom, govorom ili sluhom.

  • 22.10.2014 13:31
    "Govorna tehnologija"?
    Ako je "govor" izražavanje ili sposobnost da se izraze misli i osećanja jasno artikulisanim zvucima (http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/speech?q=Speech), a "tehnologija" - primenoa naučnih saznanja u praktične svrhe, narocito u industriji (http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/technology), kakvo bi onda moglo da ima znacenje novog, pomodnog izraza "govorna tehnologija"?

    Dok se u Busanu Konferencija opunomoćenika Međunarodne unije za telekomunikacije verovatno muci sa radnom definicijom termina "informacione i komunikacione tehnologije" (http://files.wcitleaks.org/public/S14-PP-C-0048!R1!MSW-E.pdf), u upotrebu su na mala vrata uvodeni termini "govorna telefonija" i "govorna posta", a sada se uvode govorna i druge slicne tehnologije. Masalah!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti