Mladi Novosađani okruženi drogom

Mladi u Novom Sadu se, gotovo na svakom koraku, mogu susresti sa nekom vrstom droga, pokazalo je najnovije istraživanje Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti ''Vita''.
Mladi u Novom Sadu se, gotovo na svakom koraku, mogu susresti sa nekom vrstom droga, pokazalo je najnovije istraživanje Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti ''Vita''.

Prema tom istraživanju, skoro dve trećine mladih Novosađana uzrasta od 12 do 30 godina, ima u neposrednom okruženju neku osobu koja zloupotrebljava drogu. Podaci pokazuju da je svaki drugi ispitanik u zoni rizika da pod uticajem okoline počne da konzumira narkotike. Takođe, pokazalo se da svaki drugi Novosađanin (njih čak 54 odsto) pomenutog uzrasta zna gde i od koga može da se nabavi droga, a svaki drugi je bio ponuđen sa nekom od nedozvoljenih supstanci.

Predrasude vode u zavisnost

Sa druge strane, skoro polovina mladih je pokazalo da je nedovoljno spremno da odbije drogu, zbog isuviše olakih shvatanja koja imaju o drogama i narkomaniji. Stav da se ''ne može postati narkoman kada se uzimaju 'lake' droge'' ima čak 60 odsto mladih, koji narkotike dele na lake i teške. Osim toga, oni imaju i predrasudu da je narkomanija neizlečiva bolest, odnosno da su oni koji uzimaju ''teške'' droge u opasnosti i da njima pomoći nema, ali da su ''lake'' droge bezbedne. Potom, kako pokazuje istraživanje, sledi predrasuda da je za rešenje narkomanije dovoljna samo čvrsta volja i prestanak uzimanja droge. Mišljenje da se droga može uzimati pod kontrolom – povremeno i u specijalnim prilikama, poseduje svaki treći mladi Novosađanin.

Porodica nije dovoljan oslonac

Istraživanje bolnice ''Vita'' ukazuje i na to da je porodica, kao najjači faktor uticaja u prevenciji narkomanije, zakazala. Tinejdžeri se o drogi i narkomaniji informišu više kod drugara nego kod roditelja. Pritom, upravo od porodice najviše očekuju da utiče na smanjenje narkomanije i to savetima i razgovorima o datoj temi, a upravo u porodici najmanje dobijaju. Prema podacima istraživanja, škola je tinejdžerima ubedljivo glavni izvor informacija o drogama i narkomaniji, a mladima od 22 do 30 godina glavni izvor su mediji.

U istraživanju je učestvovalo 406 Novosađana uzrasta od 12 do 30 godina, a obavljeno je od 23. do 26. juna u Novom Sadu.

  • Krkodedić

    05.07.2010 14:38
    jeste ..sve ste u pravu
    Tačno je sve .
    I naš je ulaz pun drogiranata koji kradu biciklove i prodaju za drogu .
    Sve je više omladine koja niš ne radi nego samo jede drogu i mlati glavom levo-desno a sad će i ovaj egzit da nam dođe pa će špriceva biti na svakom koraku.
  • piplfoks

    05.07.2010 11:08
    Istraživanje je budalaština sa jednog aspekta, a prethodni komentar mi nije objavljen jer ni R021 izgleda ne voli da im neko sreće pažnju da im novinari izveštavaju o nedopečenim istraživanjima. Elem, ako dotični "stručnjaci" žele da zanemare podelu na lake i teške droge, onda neka tu uvrste i alkohol i cigarete i lepo napišu da svih 100% mladih znaju gde da je nabave, eto počev od prve trafike. Međutim, ja bih "stručnjacima" ipak savetovao da ozbiljno rade svoj posao.
  • Novosađanin

    05.07.2010 10:50
    Kada se zavrne slavina-voda ne teče! Kada bi vlast preduzela konkretne mere suzbijanja svih vidova kriminala(ali stvarno preduzela a ne samo davala deklarativne izjave kako to treba uraditi) i kada bi se doneli drakonski zakoni za tu oblast, verujem da bi vremenom ta slavina počela da presušuje. To jeste rat, ali kao i u svakom ratu-postoje iskreni borci, a postoje i dvostruki igrači,tako da sve to postaje gotovo nemoguća misija. Porodica ostaje kao jedina odbrana, kako na prvim linijama borbe , tako i u pozadini-lečeći već "posrnuli" podmladak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti