Svaki deseti đak nosi oružje u školu

Program ''Škola bez nasilja'' obuhvata 188 škola u Srbiji, od kojih je 52 u Vojvodini.
Program ''Škola bez nasilja'' obuhvata 188 škola u Srbiji, od kojih je 52 u Vojvodini.

Od prošlog oktobra devet novosadskih srednjih škola uključeno je u ovaj projekat, a dosadašnji rezultati pokazali su da je učestalost nasilja u tim ustanovama manja skoro duplo u odnosu na osnovne škole.

Prema istraživanju koje je uradio novosadski Filozofski fakultet, nasilje se u proteklom periodu smanjilo na svega šest odsto slučajeva u srednjim školama koje su organizovane kroz ''Školu bez nasilja''. Međutim, prema rečima Stanislave Vučković iz UNICEF-a, zabrinjava podatak da skoro svaki deseti srednjoškolac nosi neko oružje, ili opasne predmete u školu. ''Srednje škole formirale su timove za zaštitu dece. Obuke su sprovedene, a sada očekujemo da odgovornost preuzmu jednako i đaci i profesori i roditelji, da se jasno odrede procedure za reagovanje u slučajevima nasilja'', istakla je Vučkovićeva, napominjući da škole ne mogu same da iznesu ovaj posao, nego da moraju da imaju snažnu podršku institucija.

Česti napadi na nastavnike

Ono što zabrinjava je podatak da je čak trećina đaka u srednjim školama imalo iskustva sa psihološkim nasiljem nastavnika, svaki osmi i fizičke napade, dok je više od 40 odsto njih izjavilo da su prisustvovali nasilju drugih učenika nad nastavnicima. Profesor sa Odseka za psihologiju Filozofskog fakulteta Snežana Smederevac predstavila je rezultate tribina koje su na kraju školske godine organizovane u Novom Sadu, Subotici i Zrenjaninu, a koje su pokazale da su škole itekako zainteresovane za borbu protiv vršnjačkog nasilja. ''I dalje je veoma mali procenat aktivno uključen u projekat 'Škola bez nasilja', ali je čak 16 novosadskih škola najavilo da će da realizuje ovaj program u narednom periodu'', navela je Smederevac. Prema njenim rečima, najvažniji cilj je sistematska borba protiv ovakvih pojava, sa kojima se većina škola zasad suočava svojim internim rešenjima.

Pokrajinski sekretar za obrazovanje Zoltan Jegeš pozvao je sve koji mogu finansijski da pomognu i podrže ''Školu bez nasilja'' da se jave i doprinesu da što više škola bude uključeno u ovaj program koji se nastavlja sledeće školske godine.

Najčešće izbegavaju nasilnike

Istraživanje koje je obuhvatilo sve učenike i zaposlene u školama pokazalo je da nacionalna pripadnost nije značajan faktor koji doprinosi učestalom nasilju. Takođe, još jednom je potvrđeno da je fizičko nasilje znatno više izraženo kod dečaka nego kod devojčica. Kod 40 odsto učenika izbegavanje je najčešća strategija za suočavanje sa nasilnicima, dok trećina njih na nasilje uzvraća istom merom. Ipak, svaki deseti đak ćuti i nikome ne priča da je na bilo koji način ugrožen.

  • NEVASPITANJE

    06.07.2010 16:04
    UVEDITE BRE PUNKTOVE U SKOLE I ONE SENZORE ZA METAL..KO U AMERICKIM FILMOVIMA!!!!
    STA DRUGO PREOSTAJE KAD RODITELJI NE ZNAJU DA VASPITAJU DECU!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti