Građanska Vojvodina protiv ukidanja RTV-a

Nevladine organizacije okupljene u Građansku Vojvodinu protive se predlogu da se Javni servis Vojvodine praktično ukine i da se svede na jednu od desetak regionalnih radio-televizija koje će funkcionisati u sistemu RTS-a.

Nevladine organizacije okupljene u Građansku Vojvodinu protive se predlogu da se Javni servis Vojvodine praktično ukine i da se svede na jednu od desetak regionalnih radio-televizija koje će funkcionisati u sistemu RTS-a.

"Iako bi ova preporuka tek trebalo da prođe javnu raspravu, ona se podudara sa težnjama centralističkih beogradskih elita da, uz podršku svojih partnera iz Vojvodine, na svaki način onemoguće ili obesmisle i ovako nizak stepen vojvođanske autonomije", navodi Građanska Vojvodina.

"Upozoravamo javnost da se u preporukama koje su proizašle iz medijske studije, koja je rađena za potrebe Ministarstva kulture Srbije i koja će poslužiti kao temelj za izradu medijske strategije, nalaze još mnoge problematične tačke, čiji rezultat, po našoj proceni, može biti dodatna centralizacija medijske scene Srbije i dovođenje lokalnih i regionalnih medija u još teži položaj", dodaje se u saopštenju. Ukazuje se i da se "osnivanje regionalnih javnih servisa poklapa i sa politikom lažne regionalizacije, kojoj smo trenutno svedoci".

"Građanska Vojvodina svakako nije zadovoljna trenutnim stanjem na RTV i smatramo da ova medijska kuća mora uložiti ogroman napor da prebrodi mnoge tekuće probleme i da se transformiše u moderan javni servis koji će raditi u interesu svih građana Vojvodine, bez uticaja političkih stranaka", takođe stoji u saopštenju.

  • bns

    10.07.2010 04:49
    "U studiji „Evropski put za srpske medije“, koju je naručilo Ministarstvo kulture Srbije, a uradili eksperti EU, preporučuje se ukidanje Radio-televizije Vojvodine kao javnog servisa i njeno transformisanje u regionalnu televiziju u okviru Radio-televizije Srbije. Analizirajući srpske medije, u studiji na 367 strana, u skladu s evropskim standardima, oni preporučuju „gašenje postojeće RTV pošto je pozicija te televizije u najmanju ruku nejasna“." Zaista mi nije jasno šta je ovoj gfađanskoj inicijativi nejasno? RTV ima jako malu gledanost, a ogromne troškove i zastarelu tehniku i koncept televizije. Tržište valjda diktira status neke televizije, a ne nečije želje i politički stavovi. RTS je inače mnogo gledaniji od RTV-a baš u Vojvodini.
  • B

    07.07.2010 19:31
    O centralizmu
    Devedesetih smo mislili da je Sloba centralista. Tada je postojala TVNS, kakva-takva. Nakon ovih "demokrata" neće ostati ništa što bi se moglo razviti u klicu vojvođanskog identiteta. Neko će reći: pa reagujte! Kako reagovati u državi u kojoj od 1944. glavnu reč vodi UDBA?
  • 07.07.2010 13:32
    pretplatu neplacam tijanicu a necu ni ovim zgubidanima, DI SU MOJI NOVCI - EVO IH KOD MENE :)))))

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti