GIS sistem za bolju komunikaciju prilikom planiranja radova

Zavod za izgradnju grada realizovao je projekat kojim je implementiran GIS sistem koji omogućava mnogo bolje upravljanje i razvoj infrastrukture u gradu.
Zavod za izgradnju grada realizovao je projekat kojim je implementiran GIS sistem, odnosno geografaski imformacioni sistem koji omogućava mnogo bolje upravljanje, ne samo građevinskim zemljištem, nego i generalno razvoj infrastrukture u gradu.

Izvršna direktorka ZIG-a Olivera Simović kaže da je ovaj projekat omogućio da Novi Sad postane lider u popisivanju imovine.

"Ovaj sistem omogućava da svaka institucija u gradu može u svakom momentu da ima uvid u to na kom mestu se nalazi koja infrastruktura, odnosno koja je nedostajuća i na taj način, u saradnji sa katastrom gde su neophodne podloge koje nam oni dostavljaju, da svi u isto vreme vrše iskopavanje. Odnosno, da se izbegne ono što nam građani zameraju da više puta iskopavamo jedno isto mesto, nego da svi zajedno, kada se prave planovi i programi za narednu godinu, u isto vreme predvidimo iste lokacije za vrelovod, vodovod i kanalizaciju", kaže ona.

Ona dodaje da, ukoliko bi imovina ostala nepopisana, bila bi upisana na Republiku Srbiju, te bi se na taj način sprovođenje svakog projekta vršilo preko Direkcije za imovinu, ali se to neće dešavati zahvaljujući ovom projektu.

Projekat "GIS kao alat za prostornu interpretaciju opštinske imovine" predstavljen je na današnjoj, petoj po redu sednici Stalne konferencije gradova i opština, a realizovao ga je Grad Novi Sad zajedno sa Suboticom i Zavodom za izgradnju grada. Cilj Stalne konferencije gradova i opština je da svi gradovi i opštine u Srbiji funkcionišu po ovom principu, te su današnjoj sednici u Novom Sadu prisustvovali predstavnici mnogih opština i gradova iz okoline i šire, kojima je predstavljen projekat i njegova primena u Novom Sadu. (S.S.)

  • Herkul

    04.11.2014 17:07
    Problem je u tome sto velika vecina ljudi ne zna sta je G I S sistem a kamo li jos da zna da radi sa takvim stvarima.
  • 04.11.2014 14:40
    Znaci to je razlog ovih haoticnih radova i saobracajnog kolapsa. Trebalo je opravdati masne provizije za uvodjenje GIS-a.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti