Univerzitet u Novom Sadu ukida dodatne troškove studiranja

Univerzitet u Novom Sadu biće drugi u Srbiji koji će prihvatiti preporuke Ministarstva prosvete o ukidanju dodatnih troškova studiranja, saznaje 021.
Univerzitet u Novom Sadu biće drugi u Srbiji koji će prihvatiti preporuke Ministarstva prosvete o ukidanju dodatnih troškova studiranja, saznaje 021.

Kako potvrđuju iz Rektorata, Novosadski univerzitet je zajedno sa Univerzitetom u Beogradu učestvovao u donošenju ove odluke.

Podsetimo da je u Beogradu ova odluka usvojena 29. oktobra i obelodanjena u utorak, a uskoro će početi da se primenjuje. Kako za naš portal potvrđuju iz Rektorata, na narednoj sednici Saveta Univerziteta usvojiće se preporuka Ministarstva prosvete, koja podrazumeva ukidanje dodatnih troškova za usluge poput održavanja redovne nastave, overe semestra, prijave ispita, administrativnih troškova, usluga biblioteke i čitaonice, ali i troškova izrade završnih radova.

Iz Ministarstva prosvete potvrđuju za naš portal da će ove usluge ubuduće biti uračunate u redovnu cenu školarine i neće se naplaćivati tokom studija. "Naime, za studente koji se finansiraju iz budžeta, troškove plaća država i fakultet im ne može dodatno naplaćivati usluge. Njima je država obezbedila besplatno školovanje. Studenti koji se sami finansiraju, plaćaju troškove studija (školarinu) prilikom upisa školske godine. Dodatna naplata troškova studentima za redovne usluge je nezakonita i Ministarstvo je zahtevalo da visokoškolske ustanove usklade svoje postupanje sa zakonom i obustave svaku nezakonitu naplatu troškova studentima", navedeno je u odgovoru Ministarstva.

Bitno je napomenuti da ova odluka ne može da se nametne fakultetima kao obavezujuća, već je isključivo predlog, a Ministarstvo očekuje da svi univerziteti slede odluke donete u Beogradu i Novom Sadu.

Sednica Saveta UNS na kojoj će biti usvojena pomenuta preporuka trebalo bi da bude održana do sredine decembra, navode iz Rektorata. Studenti na samofinansiranju su do sada, osim školarine, plaćali i sve dodatne troškove, kao i studenti na budžetu, zbog čega se postavljalo pitanje opravdanosti tih troškova.

Univerziteti širom Srbije, naime, nikada nisu u potpunosti objasnili svrhe nekih od troškova, a ostaje pitanje opravdanosti troškova koji su izuzeti iz preporuke Ministarstva, poput naplate razgovora sa dekanom, koje se na Ekonomskom fakultetu naplaćuje 5.000 dinara. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • ss

    13.11.2014 10:15
    cuj to
    gde bas sad kad treba da diplomiram...
  • ja

    10.11.2014 06:10
    naplata razgovora sa dekanom...
    ...xaxaxaxaxa
    A koliko se naplaćuje gledanje dekana?
  • Meki

    08.11.2014 02:49
    Zakon
    Ovo je podvala.Sve se desava na osnovu neke preporuke koju je izdalo Ministarstvo prosvete, a ne na osnovu Zakona, u kojem je trebalo da se ove ozbiljne stvari pravilno definisu.Posledica je da Savet Univerziteta odlucuje o stvarima za koje nije nadlezan.Da li ste primetili da se nesprovodjenje ove preporuke, mora da prijavi sam student i to Ministarstvu prosvete.To znaci da fakulteti i dalje mogu samostalno da se bave naplatom raznih troskova.Ipak je sve ovo farsa i nece doneti bolje uslove studentima, koji ce morati da se odlucnije izbore za veca prava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti