O Bolonji i studentskoj borbi 23. marta u "Domu b-612"

Tribina o borbi za kvalitetno školovanje i posledicama bolonjskog sistema studiranja održaće se u sredu, 23. marta u studentskom "Domu b-612".
Organizatori tribine napominju da je prošlo 10 godina otkako je upisana prva generacija "bolonjaca", a već te godine (kao i skoro svake naredne) održavali su se studentski protesti, manje ili više uspešni. Ovo, napominju oni, nisu slučajne pojave, nego indikatori ozbiljnih nedostataka u obrazovnom sistemu.
 
"Dosadašnje studentske borbe, međutim, imale su ograničeni uspeh, jer su bez obzira na proteste i blokade, cene studiranja iz godine u godinu rasle, dok je kvalitet visokog obrazovanja drastično opadao, a pojave poput korupcije, stranačkog zapošljavanja i finansijskih malverzacija su na fakultetima postale gotovo svakodnevna pojava. Ovo nikako ne znači da je 'to tako samo kod nas' niti da je 'negde preko daleko bolje' – naprotiv, upravo od uvođenja Bolonje širom čitave Evrope i sve većeg pritiska ekonomskih elita da se visoko obrazovanje komercijalizuje i podredi potrebama tržišta, studenti i studentkinje se bune, štrajkuju, protestuju i okupiraju svoje fakultete i univerzitete", poručuju organizatori u pozivu.
 
Na tribini će govoriti:
 
Marko, Šović, prvi sekretar Studentskog fronta
Aleksandar Matković, istraživač na institutu za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu 
Katarina Antonić, studentkinja sociologije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu
 
Predavanje je javno i otvoreno za sve. Tribina počinje u 20 časova, a ulaz je slobodan.
 
"Dom b-612" nalazi se u Jevrejskoj 9.
 
Autor: 021.rs

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".