Izložba o razvoju informatike u Novom Sadu

Izložba "Počeci informacionih tehnologija u Novom Sad u kontekstu opšte istorije razvoja kompjutera" otvara se sutra u Atrijumu Muzeja Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi.
Autor izložbe, kataloga, kao i prateće veb prezentacije je  kustos istoričar Atila Hornok. 
 
Izložba se sastoji iz nekoliko segmenata. Izabrani predmeti u prvom delu prate razvoj informacionih tehnologija u svetu, od početka računanja, preko prvih kalkulatora do izuzetnih izuma 20. veka. U ovom delu postavke posebna pažnja je poklonjena "pionirima" kompjuterskog doba, ljudima koji su svojim pronalascima, teoretskim i praktičnim, promenili tok istorije. 
 
Drugi deo izložbe je posvećen istorijatu razvoja informacionih tehnologija u Novom Sadu. Za ovaj segment postavke upotrebljena je, do sad nedostupna ili slabo dostupna dokumentacija, kao i autentični predmeti korišćeni u prvom Elektronskom računarskom centru. Popularno nazvan ERC je tokom 70-ih godina 20. veka imao za cilj da revolucionarno unapredi upravljanje Gadom i njegovim resursima, kao i da olakša svakodnevni život Novosađana. 
 
Na ovaj način autor izložbe je pokušao da rasvetli jedan deo novije istorije grada koji do sada nije bio poznat široj javnosti.
 
Na izložbi su takođe izloženi radovi novosadskog slikara Milana Kešelja, iz ciklusa "Dobar dan, komunikacijo", nastali u periodu od 1993. do 2002. godine, inspirisani razvojem komunikacionih tehnologija. Posetioci će biti u prilici da na izložbi pogledaju i tri kratka dokumentarna filma o počecima informacionih tehnologija u Vojvodini, koji se čuvaju u Arhivi RTV Vojvodine.
 
Posebnu atraktivnost izložbe čine njeni interaktivni sadržaji, kao i mogućnost da korišćenjem, namenski kreirane, veb prezentacije, svaki posetilac interpretira izložene predmete na svoj način i da je tako obogati vlastitim znanjima i iskustvima.
 
Ova nesvakidašnja muzejska izložba je svojevrstan omaž svim pojedincima koji su sačuvali predmete i dokumenta iz oblasti informatike Grada, prepoznali ih kao kulturno-istorijsko nasleđe i omogućili Muzeju grada Novog Sada da ih stručno obradi i prezentuje.
 
Svečano otvaranje je zakazano za petak, 18. mart u 19 časova.
 
Autor: 021.rs

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".