Mesec arheologije na Filozofskom fakultetu u maju

Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu i Odsek za istoriju organizuju seriju predavanja pod nazivom "Mesec arheologije na Filozofskom".

Cilj predavanja je, navode organizatori, bolje upoznavanje studenata, šire i stručne javnosti sa arheologijom, njenim okvirima, mogućnostima i dostignućima.

Predavanja će se održavati u toku maja meseca, utorkom i četvrtkom od 18 časova u kino-sali Fakulteta, a pokrivaće širok raspon tema, od uloge arheologije u savremenom svetu do rezultata najnovijih istraživanja različitih perioda prošlosti. Ulaz je slobodan i otvoren za javnost.

Ovonedeljna predavanja će održati prof. dr Aleksandar Palavestra (10. maj) i prof. dr Staša Babić (12. maj), sa Odeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Prof. dr Aleksandar Palavestra će u predavanju "Šta je arheologija i čemu ona služi?" predstaviti predmet i cilj arheologije, kao i njeno mesto u porodici disciplina koje izučavaju prošlost, ljudsko društvo i kulturu. Takođe će biti razmotreno pitanje čemu služi arheologija i kako ona doprinosi sveukupnom ljudskom saznanju. Na kraju će biti reči i o slici arheologije i arheologa u javnosti, kao i o pseudoarheologiji kao naličju arheologije.

Prof. dr Staša Babić će održati predavanje "Klasični uzori i kako ih steći". Klasična Grčka, njena umetnost, filozofija i politika, smatraju se neprikosnovenim izvorom nadahnuća za sve oblasti života modernih Evropljana, od državnih i javnih poslova do intimnih izbora.

Od 18. veka do danas, ovaj nepresušni izvor inspiracija za moderno doba shvatan je na različite, ponekad čak i međusobno suprotstavljene načine, u zavisnosti od preovlađujućeg stanovišta, kulturnih i moralnih normi trenutka. Tako je naizgled neizmenjena ideja o antičkoj Grčkoj kao "kolevci evropske civilizacije" od svojeg nastanka u 18. veku do danas imala mnoge manifestacije, koje su uvek rezonirale sa aktuelnim trenutkom. Način na koji pojedinačne moderne situacije uključuju klasične uzore u svoj kulturni repertoar zato je jedan od posebo ilustrativnih primera o preplitanju prošlosti i sadašnjosti i značaju izučavanja prošlosti za savremene identitete.

Izlaganja će se održavati utorkom i četvrtkom u 18 časova u kino-sali Filozofskog fakulteta po rasporedu koji možete da pogledate OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič