Predstava "Novi svetski poredak" u utorak u CK13

Pozorišna predstava "Novi svetski poredak" biće izvedenau utorak, 17. maja u Omladinskom centru CK13.

Predstava je nastala po motivima istoimene drame Harolda Pintera.

Reditelj Srđan Radaković:

"Osnovna zamisao predstave "Novi svetski poredak" je da se ova Pinterova drama, u kombinaciji sa delovima drugih dramskih tekstova poput "Još jedno pred polazak" i "Gorštački jezik", pretvori u specifičan dramski kolaž koji razotkriva krik savremenog čoveka, koji više nije u stanju da razlikuje istinu i laž, čoveka koji se slepo drži za savitljivi štap demokratije kojom upravljaju bombe, dronovi, mediji, vrednosti globalnog potrošačkog društva, nafta, gas, krupan kapital, iskrivljena religijska osećanja, tajne službe...

Drama "Novi svetski poredak" bavi se torturom i bila je inspirisana zlostavljanjem Kurda u Turskoj, posebno kurdskih intelektualaca koji su tokom dugog niza godina u ogromnom broju bili zatvarani i brutalno mučeni. Ova drama u tesnoj je vezi i sa prethodnim Pinterovim komadima, koji takođe govore o torturi, pokazujući čak i širi spektar mogućnosti. Ipak, svi pomenuti dramski tekstovi u trenutku nastajanja nisu bili politički motivisani, u njima tema nije odnos Turske prema Kurdima. Tema je razotkrivanje brutalosti mehanizama kojima nevidljiva ruka vlasti lomi kičmu pojedinca, ubijajući njegovu želju za spoznajom istine. A kada glad za istinom prestane, individua u novom svetskom poretku postaje slobodna."

Glumačka postava:

Marijana Prpa Fink
Agota Vitkai Kučera
Predrag Momčilović

Ostatak tima:

Marina Sremac (kostimograf)
Žarko Lazić (dizajner svetla)
Srđan Radaković (reditelj)

Karte će se prodavati pred početak predstave na ulazu u klub CK13, po ceni od 100 dinara. Predstava će početi u 20 časova.


 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".