Koncert 100 simfoničara na otvorenom danas u Jovinoj gimnaziji

Koncert 100 simfoničara orkestra Vu-a iz Holandije održaće se danas u dvorištu Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj".

Koncert je deo programa koji se organizuje povodom kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, a koji je počeo u subotu, 16. jula nastupom House benda u okviru Letnje džez akademije. Glavni cilj četiri dana kulture je predstavljanje koncepta kanidature Novi Sad 2021 kroz slogan "Za nove mostove". Svaki od četiri programa predstavlja jednu od tema mosta i tako putem kulturno-umetničkih sadržaja predstavlja i ceo koncept kanidature Novi Sad 2021.

Zbog toga će današnji koncert, kao i program koji će se održati i naredna tri dana, simbolično početi u 20 časova i 21 minut. Program je počeo u subotu, 16. jula

Dirigent: Dan Admiral/Daan Admiraal
Program: Ravel, Rahmanjinov, Debisi

U slučaju lošeg vremena koncert će se održati u Sinagogi.

Orkestar VU-a je osnovan 1962. godine na inicijativu dirigenta Ota Klapa pri Slobodnom univerzitetu Amsterdama, da bi od 2014. godine postao samostalno društvo. Od malog kamernog sastava, kakav je bio pri osnivanju, on je tokom narednih 50 godina izrastao u veliki simfonijski orkestar. Tako je danas Orkestar VU-a jedan od najvećih, ali i najboljih i najuspešnijih univerzitetskih orkestara u Holandiji, s izrazitim avanturističkim duhom, a sve to zahvaljujući svojim članovima i dirigentu Danu Admiralu. Pod palicom maestra Admirala ovaj ansambl izvodi složena i izvođački veoma izazovna dela koja daleko prevazilaze mogućnosti većine univerzitetskih orkestara. Svake godine tokom letnjih turneja, Orkestar VU-a posećuje neku novu državu. Tokom proteklih godina obišao je tako Italiju, Nemačku, Francusku, Bugarsku, Veliku Britaniju, Estoniju, Rusiju Lisabon i Kinu. Ovog leta prvi put posećuje Srbiju gde će nastupiti i u Novom Sadu izvodeći popularna dela najčuvenijih kompozitora romantizma i impresionizma.

U utorak, 19. jula na brodu "Teatar" biće izvedena predstava "Naše mesto", dok će se u četvrtak, 21. jula u Katoličkoj porti održati koncert Stefana Milenkovića i Camerata Academica.

Ulaz na sve programe je slobodan.

  • Gete

    19.07.2016 09:36
    Bilo je odlično - muzika,vreme, mesto,publika.
    Hvala za ovakav dogadjaj.
  • Fandjo

    18.07.2016 09:37
    Smaracina. Ko slusa tu muziku ako ne mora?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".