O Vasi Stajiću u četvrtak u KCNS

Tribina o Vasi Stajiću održaće se u četvrtak, 28. jula u klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada.

Stvaralaštvo Vase Stajića odredilo je u velikoj meri društvenu misao Srba početkom prošlog veka. Njegova pisana zaostavština svedoči o čoveku čiji karakter određuje skromnost, istrajnost, posvećenost, poverenje u moralnost. Dela Vase Stajića i dalje predstavljaju neiscrpnu inspiraciju rasvetljavanja političkih i najširih kulturnih ideja kod Srba. Vasa Stajić je bio nosilac društvenih ideja: pozitivizma, romantizma, nacionalizma, ali je svakoj od ovih oblasti Stajić davao svojevrstan pečat.

O znamenitoj ličnosti govoriće dr Miloš Savin.

Predavanje će početi u 19 časova.

  • Milica

    26.07.2016 22:50
    Zaljubljenik u Vojvodinu
    Vasa Stajić, banatski Lala, živeći u Ugarskoj kao rasni Srbin, socijalista i demokrata koji je zbog svojih slobodarskih ideja bio proganjan i osuđivan, kao sekretar i doživotni predsednik Matice srpske je bio narodni prosvetitelj. Kao književni istoričar je napisao monografije o Svetozaru Miletiću i Jovanu Jovanoviću Zmaju. Za života je ostavio neprocenjivo duhovno blago za Kikindsku opštinu, Novi Sad i Vojvodinu.
  • Nikola

    26.07.2016 18:22
    Bravo!
    Bravo "Vasinog brata mali".....
    Pravi citat u pravo vreme, na pravom mestu....
    NISTA se tu nije promenilo za 100 godina. Cak su ovi sada jos i krvozedniji i "patriotskiji" nego oni od onomad.....
  • Vasinog brata mali

    26.07.2016 14:20
    Znao je strika...
    "...Dolazili su bez ljubavi za Vojvodinu, revoltovani etničkim šarenilom njenog društva, uvereni da čine patriotsko delo, pljačkajući je i degradirajući je... remeteći narodnosni mir nas" (Vasa Stajić, o Srbijancima 1922).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".