Dečija radionica u sklopu pratećeg programa izložbe o Stojanu Aralici 30. jula

Dečija radionica "Gde sam i šta radim?" u sklopu pratećeg programa izložbe o Stojanu Aralici održaće se u subotu, 30. jula u spomen-zbirci Pavla Beljanskog
Trajaće od 11 do 13 časova. Tema figure u prostoru, enterijeru ili eksterijeru, slikarski je zahtevna, a Stojan Aralica je svoju ženu Karin slikao u različitim situacijama, dok se odmara, čita knjigu. Sličnu inspiraciju će međusobno pronaći učesnici radionice i raditi u paru na novoj kreaciji, učeći istovremeno i o zadatku slikara, ali i modela.
 
Tokom jula i avgusta, svake druge subote od 11 do 13 časova, u sklopu izložbe iz ciklusa Pavle Beljanski: prijatelj umetnika, organizovane su dečije radionice inspirisane temama i motivima na slikama Stojana Aralice.
 
Koncept radionica zamišljen je kroz razgovor kustosa sa decom o izabranim temama na slikama (mrtva priroda, figura u prostoru, pejzaž, autoportret), koji će se nastaviti u vrtu Spomen-zbirke u vidu praktičnog dela druženja.
 
Tom prilikom, utiske sa izložbe, učesnici uzrasta od 6 do 12 godina moći će kreativno da izraze putem crteža, kolaža i vajanja. Ovim se, uz edukativni karakter upoznavanja sa čestim umetničkim temama, razvija i kreativnost mališana.
 
Ciklus izložbi Pavle Beljanski – prijatelj umetnika, osmišljen je s ciljem da naglasi značaj legatarskog podviga darodavca Pavla Beljanskog u nastajanju jedne od najcelovitijih muzejskih zbirki nacionalne moderne umetnosti. Autorka Jasmina Jakšić Subić je ovom izložbom obuhvatila stvaralaštvo Stojana Aralice, prijateljske veze Pavla Beljanskog s umetnicima, kao i lični život slikara. 
 
Izložba predstavlja i jedno od centralnih dešavanja u Spomen-zbirci kojim se tokom 2016. godine obeležava pet i po decenija od otvaranja muzeja za javnost, kao i 45 godina od otvaranja Memorijala umetnika. Na postavci je prikazano 19 slika iz različitih faza umetnikovog stvaralaštva, koja se danas nalaze u Spomen-zbirci i privatnim kolekcijama, a pored dokumentarnog segmenta izloženi su i crteži iz Dokumentarnog fonda muzeja.
 
Izložba je otvorena do 28. avgusta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič