Predstava o ljubavi između Lenke Dunđerski i Laze Kostića 2. novembra u GMS

Pozorišna predstava "Od raja do beznjenice" o ljubavnoj drami Lenke Dunđerski i Laze Kostića, biće izvedena 2. novembra, u Galeriji Matice srpske.

Predstava je uzbudljiva, intrigantna, emotivna priča o odnosu najvećeg pesnika srpske književnosti i mlade, učene, prelepe Lenke Dunđerski, ćerke jednog od najbogatijih ljudi Austro-ugarske carevine Lazara Dunđerskog.

Ljubav Laze Kostića prema Lenki Dunđerskoj ovekovečena je pesmom Santa Maria della Salute. A da li je Lenka volela Lazu, 29 godina starijeg pesnika? Šta je osećala prema njemu? Zašto se Laza oženio Julijanom Palanački? Šta je uzrok smrti Lenke Dunđerski (umrla u Beču u 25-oj godini života)? O svemu tome i još ponečemu u predstavi "Od raja do beznjenice".

Predstava je deo šireg projekta pod nazivom "Čudesni svet Dunđerskih" koji za cilj ima da se široj javnosti predoči značaj ove porodice, njihovo graditeljsko i ekonomsko-privredno nasleđe, kao i da se osvetle one značajne ličnosti koje su u Dunđerskima našle pouzdane prijatelje i dobrotvore, poput Laze Kostića, Zmaj Jove Jovanovića, Uroša Predića, Mihajla Pupina i dr.

Pre izvođenja predstave "Od raja do beznjenice", publika ima priliku da čuje monodramsko kazivanje testamenta Bogdana Dunđerskog koji sve svoje imanje ostavlja Matici srpskoj.

Nakon izvođenja predstave, svi zainteresovani će imati prilike da pogledaju Stalnu postavku Galerije Matice srpske i saznaju nešto više o portretima članova porodice Duđerski, koje su naslikali Paja Jovanović i Uroš Predić.

Autor je Zoran Subotički; uloge: Lazar Dunđerski – Miodrag Petrović, prvak Srpskog narodnog pozorišta; Laza Kostić – Ervin Hadžimurtezić, profesionalni glumac; Lenka Dunđerski – Jovana Radovanović, studentkinja glume.

Ulaznice po ceni od 500 dinara mogu se rezervisati na telefon 063/75-41-563, a preuzimaju se pre početka predstave u Galeriji Matice srpske. 

Predstava počinje u 19 sati.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".