Promocija knjige "Kako ste?" Barbare Matejčić u CK13

Promocija knjige "Kako ste?" novinarke i publicistkinje Barbare Matejčić iz Zagreba, održaće se danas, 3. decembra, u Omladinskom centru CK13.

S gošćom će razgovarati Bojan Krivokapić.

O knjizi:

Šta zapravo znamo o drugima? Šta znači živeti s psihičkom bolešću, koje sve prepreke mora nadići romsko dete da bi se školovalo, šta prolazi kroz glavu osobi kojoj je čitavo telo nepokretno, kako preživljavaju porodice s teškom stigmom nepoželjne nacionalnosti, kako izgleda običan dan u životu slepe osobe? I šta ih međusobno povezuje?

Nagrađivana novinarka Barbara Matejčić u zbirci narativno-novinarskih priča uranja u ljudske strahove, poniženja, nepravde, gubitke, ali i ponos i nesalomljivost te nam pruža priliku da nam životi drugih budu malo manje nepoznanice. A samo je jedan način da autorka zgrabi čitaoca i odvuče ga iz zone komfora duboko u živote ljudi koji nisu odabrali okolnosti koje su ih obeležile: taj se način zove narativno novinarstvo. Jezik dobre književnosti upotrebljen za nešto što se zaista dogodilo. To je vrsta novinarstva koje koristi sredstva izraza od književnosti, ali ne prelazi granicu fikcije.

Barbara Matejčić je slobodna novinarka i urednica fokusirana na društvene teme i ljudska prava. Piše za štampane i internetske medije u Hrvatskoj i inostranstvu. Sarađuje sa Dokumentarnim programom Trećeg programa Hrvatskog radija i sa međunarodnim istraživačkim, medijskim i ljudsko-pravaškim organizacijama. Nagrađena je za najbolje pisano novinarstvo u 2013. godini nagradom "Marija Jurić Zagorka" (Hrvatsko novinarsko društvo, 2014), dobitnica je Nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić" (Centar za mir, 2013) te priznanja za najbolje praćenje LGBT tematike u Hrvatskoj u razdoblju od 2000. do 2010. (Zagreb Pride, 2011). Dobitnica je nekoliko evropskih stipendija za novinarski rad. Diplomirala je Hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Rođena je u Splitu (1975), živi u Zagrebu.

Program će početi u 19 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič