Izložba o svadbenim običajima u Vojvodini od četvrtka u Zbirci strane umetnosti

Izložba "Hajde, brate, kupi svate – srpska svadba" biće otvorena u četvrtak, 23. februara u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada.
Autorka izložbe je viša kustoskinja Dušanka Marković. 
 
"Rođenje, udaja/ženidba i smrt su tri najznačajnija događaja u čovekovom životu i njegove glavne odrednice. Svadba predstavlja običajnu i pravnu radnju u formiranju bračne zajednice između dvoje ljudi suprotnog pola, a radi obezbeđenja potomstva, kao i zadovoljenja ekonomskih, društvenih, socijalnih i psiho-fizičkih potreba. Priča o srpskoj svadbi je priča o srpskom identitetu, o odnosu prema tradiciji, o srodničkim i porodičnim relacijama, o transformaciji obrednih rituala, o mladima, o ženi", navode iz Muzeja.
 
Izložba teritorijalno pokriva prostor današnje Vojvodine, a vremenski period od 18. do polovine 20. veka. Na izložbi su, kroz predmete, scenske elemente, fotografije i tekstove, objašnjeni brojni svadbeni običaji i data njihova tumačenja. Neki od običaja prikazani su scenski. Najveći deo eksponata pripada fondu Muzeja grada Novog Sada, a deo je preuzet iz drugih muzeja, galerija, arhiva, ali i privatnih kolekcija.
 
Otvaranje izložbe je u 11:55 časova. Postavka će moći da se pogleda do 18. aprila.
 
Na otvaranju, program će upotpuniti tamburaški ansambl "Zorule", gajdaš Ognjen Ognjanović i studenti Prve godine glume Akademije umetnosti u Novom Sadu, klasa Nikite Milivojevića.
 
U okviru izložbe, svakog utorka, od 19 časova biće organizovana "muzejska prela", sa interesantnim sadržajem i zanimljivim gostima. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič