Sajmon Šarki iz Nacionalnog pozorišta Škotske gostuje 27. februara

Sajmon Šarki, dramaturg i pomoćnik direktora Nacionalnog pozorišta Škotske gostovaće u ponedeljak, 27. februara u 18 časova u Sterijinom pozorju (Zmaj Jovina 22/I).
Juen Meklaren, dizajner svetla i Mat Paden i dizajner zvuka predstaviće se u utorak, 28. februar u 18 časova na Fakultetu tehničkih nauka.
 
Članovi Nacionalnog teatra Škotske predstaviće rad svoje kompanije i novu fazu u razvoju koju nazivaju "Teatar mogućnosti",  u kojoj razvijaju ideju o pozorištu bez zidova. Sajmon Šarki će opisati kako je rad "Odeljenja za učenje" proširio granice ovog teatra i dao podstrek međunarodnoj saradnji i koprodukcijama, koje su uspeli da ostvare širom sveta. Dizajneri Juen Meklaren i Mat Paden, predstaviće svoju profesionalnu praksu u kojoj su odgovorni za različite produkcije na nacionalnom i međunarodnom nivou.
 
U razgovoru na engleskom jeziku u Sterijinom pozorju, Sajmon Šarki će se kratko osvrnuti na istoriju Nacionalnog pozorišta Škotske i predočiti publici ideje i prakse koje pokazuju kako ova kompanija radi kako u Škotskoj, tako i širom sveta. Šarki će opisati kako je rad Odeljenja za učenje proširio granice ovog teatra i dao podstrek međunarodnoj saradnji i koprodukcijama. Biće reči o različitim umetničkim formama koje glumci koriste u stvaranju teatra u prostorima i kontekstima van tradicionalnog pozorišta.
 
Govoriće i o međunarodnoj saradnji koju je uspeo da ostvari u Indiji, SAD, Brazilu, Jamajci, Australiji i Bangladešu, što je kulminiralo festivalom "Home Away" u Glazgovu. Predstaviće modele koji omogućavaju drugim pozorištima i institucijama da budu izuzetno fleksibilne u svojim stvaralačkim pristupima. Kroz informacije i snimljeni materijal nekih predstava videćemo kako je "Teatar bez zidova" postao i "Teatar bez granica". Nacionalno pozorište Škotske trenutno ima tri predstave koje se igraju širom sveta. Postoje planovi za koprodukcije i stvaranje pozorišta u Trinidadu i Kanadi, kao i onlajn platforme za glumce van Škotske.
 
Projekat se realizuje kao saradnja Sterijinog pozorja, Akademije umetnosti  i Scen - Centra za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju, sa Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič