Predavanje kardiohirurga Pavla Kovačevića 10. marta na Filozofskom fakultetu

Predavanje profesora Pavla Kovačevića, kardiohirurga, pod nazivom "Opscene freske sala za odmor u francuskim bolnicama", održaće se u petak, 10. marta, na Filozofskom fakultetu u okviru Meseca frankofonije.
Počinje u 12 sati. 
 
Predavanje će se održati na srpskom jeziku u Svečanoj sali.
 
Sal de gard (Salle de garde), doslovno – stražarska sala, danas je prostorija u okviru francuskih bolnica namenjena odmoru, opuštanju i prehrani bolničkog osoblja. Tradicija ovih prostorija, koje odlikuje specifičan red i atmosfera, veoma je stara i vodi poreklo još iz XI veka. Bile su rezervisane za stražare (otud i naziv), ali pretežno ih je koristio esnaf berbera-hirurga, koji je postepeno preuzeo upravljanje bolničkim ustanovama. Za razliku od lekara i sveštenika, koji samo prolaze kroz ove ustanove, ovi berberi-hirurzi tu žive, jedu i spavaju, pa su bolnice i sirotišta za njih pripremali posebne prostorije, stražarske sale ili sale za odmor. One su često dekorisane na specifičan način, a najupečatljivije su raskalašne freske koje karikaturalno prikazuju zaposleno osoblje. Njihov specifična pravila ponašanja i često pornografski crteži ostali su deo tradicije francuskih bolnica do danas i prepoznate su kao deo francuske kulturne baštine.   
 
Moderator predavanja biće prof. dr Pavle Sekeruš, direktor Frankofonog centra Univerziteta u Novom Sadu.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič