Tribina "Novinar između plate i solidarnosti" 16. marta u Medija centru

Tribina "Novinar između plate i solidarnosti" održaće se u četvrtak, 16. marta u Medija centru Vojvodine (Zmaj Jovina 3/1) u 19 časova.
Kako klijentelizam utiče na medije? Šta je "medijska hajka"? Šta da radimo ako se neko ogluši o prava kolega? Hoće li se svako za sebe plašiti ili se, pak, svako za sebe boriti? Postoji li mogućnost međusobne podrške među novinarima? I da li je novinarska plata veća od njihove solidarnosti?
 
Ova i mnoga druga aktuelna pitanja, biće predmet razgovora sa gostima tribine, među kojim su Dragana Pećo, novinarka Mreže za istraživanje kriminala i korupcije KRIK, Dinko Gruhonjić, programski urednik NDNV-a i Radmila Leovac, novinarka koja se u svom istraživanju za portal Fairpress.eu bavila zaradama novinara.
 
Medijska scena u Srbiji suočava se, više nego ikada, sa padom kvaliteta, cenzurom i autocenzurom, kršenjima zakona i svakodnevnom tabloidizacijom i banalizacijom javnog govora. Trend opadanja standarda novinarstva može se objasniti medijskim klijentelizmom. On predstavlja uticaj uskih krugova moći (klijentele) na sadržaj medija i danas više nije pitanje da li on postoji, već šta možemo da učinimo kako bismo ga prepoznali i umanjili njegove efekte. Rezultate istraživanja o samom Indeksu klijentelizma u medijima predstaviće Momčilo Živadinović iz Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM, iz partnerske organizacije projekta Media Circle u Srbiji. 
 
Tribina će biti održana u okviru projekta Media Circle, koji u šest država sprovodi konzorcijum nevladinih organizacija, a nosilac je Partnerstvo za društveni razvoj iz Zagreba. U okviru projekta svake godine tim istraživača u svim zemljama učesnicima meri Indeks klijentelizma, a analize su dostupne na sajtu ndnv.org.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič