Projekcija filma "Preduzeće Mermer" u utorak u KCNS

Dokumentarni film "Preduzeće Mermer" režiserke Zorice Marinković, biće prikazan u utorak, 21. marta u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada.
Film govori o komunističkoj borbi za vlast u posleratnoj Jugoslaviji. Govori o golootočanima, o stradanju više od 16.500 ljudi, o brutalnim i represivnim merama koje su svakako uticale na živote više od 500.000 ljudi. Da bi nastao ovaj film, bilo je potrebno sedam godina istraživanja, razgovora, poseta istorijskom arhivu, pregledanje mnogih ličnih dosijea... Film govori o ljudima koji su bili izvrgnuti fizičkoj i mentalnoj torturi, jer su, navodno, bili na drugoj strani ondašnje politike. 
 
"U žiži je ono što se dešavalo običnom čoveku. To je zabrinjavajuca priča o metamorfozi od mučenog do mučitelja, kalkulisanom činu koji je u tim uslovima, skoro uvek garantovao slobodu. Čovek je ovde stavljen u prvi plan, kako bi ljudi razmišljali o onom što se dešavalo, o torturi, represiji koju su zarobljenici trpeli. Cilj filma je da se ovakva represija, tortura, mučenje, nikad ne ponovi, da vodimo računa o onome šta radimo. (...) Ideja za ovaj dokumentarac nastala je nakon što sam posetila Goli otok, kada sam upoznala istoričara Vladimira Bobinca, bivšeg kažnjenika ovog komunističkog logora, ostrva zatvora u Jadranskom moru", kaže scenaristkinja i režiserka filma Zorica Marinković.
 
Film će početi u 19 časova.

Teme

KCNS

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič