Predavanje "Pravnički dometi pesnika Laze Kostića" u petak u Muzeju Vojvodine

Predavanje "Pravnički dometi pesnika Laze Kostića" održaće se u petak, 9. juna u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35.
Predavač će biti prof. dr Žika Bujuklić.
 
Predavanje će početi u 19 časova.
 
Reč predavača:
 
"Laza Kostić je ne samo veliki srpski pesnih, dramski pisac, prevodilac, književni i pozorišni kritičar, novinar, nacionalni tribun, političar, diplomata, filozof i estetičar, već je, kao najobrazovanija i najumnija srpska glava svoga doba, značajan doprinos dao i na pravnom polju. 
 
Nažalost, naučna javnost još uvek nije dovoljno osvetlila tu oblast njegovog delovanja, pa se ovim izlaganjem želi ukazati na najvažnije domete Laze Kostića u oblasti pravnih nauka. Sa svega 25 godina on je postao doktor prava, koji je svoju tezu napisao na latinskom i uspešno je odbranio na Kraljevskom univerzitetu u Pešti. U svojim poznim godinama, pristupio je prevođenju jednog od najznamenitih udžbenika rimskog pandektnog prava, slavnog nemačkog romaniste Hajnriha Dernburga (1829-1907). Ovo trotomno remek-delo (Pandekten, 1884-87) predstavljalo je temelj novovekovne evropske pravne kulture.  Nalog za taj poduhvat Laza Kostić je dobio od Kraljevske hrvatsko-slavonsko-dalmatinske zemaljske vlade u Zagrebu (Odio za bogoštovlje i nastavu). Prvi tom prevoda  "Pandekta" izdat je 1900. u Zagrebu, drugi je ostao u rukopisu, a ne zna se da li je Kostić do kraja okončao ovaj posao. Tekst koji nam je dostupan pokazuje sa koliko invetivnosti je Kostić pokušavao da stvori novu pravnu terminologiju, sasnovanu na narodnom jeziku, preuzimajući tada dominantne ideje istorijsko pravne škole i sledeći učenje slavnog Valtazara Bogišića." - prof. dr Žika Bujuklić
  • lenka

    09.06.2017 22:02
    nisam pravnik
    sjajano predavanje IZVRSNOG profesora. Šteta što nije bilo više novosadskih profesora da nauče malo tehniku predavanja. Ja nisam pravnik, ali me je način prezentacije oduševio i uveo oblast koja me nije naročito zanimala. Svakako bi trebalo ovog profesora pozvati na naše pravne fakultete; a i druge. Ubedjena sam da bi i matematika bila pristupačnija da je ovaj profesor predaje. BRAVO!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič