Promocija zbirke pesama "Bez začina" Maje Solar 27. juna

Promocija zbirke pesama "Bez začina" Maje Solar održaće se u utorak, 27. juna od 20 časova u Omladinskom centru CK13.
Promocija će se održati u dvorištu Crne kuće, a razgovor će voditi pisac Đorđe Majstorović. Akcenat će biti na samom izvođenju poezije, uz muzičku pratnju za koju su zaduženi Ivan Radenković i Vincent Pelletier. Svi prisutni će moći da kupe knjigu na licu mesta.
 
U svojoj novoj zbirci Maja Solar se bavi temom luksuza, problematizuje položaj pesnikinja u društvenoj podeli rada i propituje odnos književnosti i politike. U samointervjuu koji je deo ove knjige, između ostalog, kaže: “Radna sirotinja živi u uslovima u kojima je mnogo toga luksuz, mnogi začini su nedostupni, mnogi mogu samo da sanjaju o voću i zdravoj hrani, većini se život svodi na rad kojim mogu platiti hranu, struju, vodu, stan, i to je to. Preživljavanje, a ne život. Onda kada voće postane luksuz, bogata trpeza postane maltene greh, odlazak na more postane luksuz, bilo kakvo slobodno vreme postane luksuz, poezija postane potpuni luksuz… Onda teško da ne mogu pisati o tome.”
 
Maja Solar je rođena 1980. godine u Zagrebu. Doktorirala je filozofiju u Novom Sadu. Bavi se političkom teorijom, prevodi sa engleskog i francuskog, piše poeziju i prozu. Članica je kolektiva Gerusija i deo uredništva časopisa za teorijske prakse Stvar. Objavila je zbirku poezije Makulalalalatura (2008.) za koju je dobila Brankovu nagradu (2009). Drugu knjigu poezije, na mađarskom jeziku, Jellemzõ, hogy nem természetes (Naravno da nije prirodno) objavila je izdavačka kuća Forum (2015). Njenu najnoviju zbirku “Bez začina” izdao je Kulturni centar Novi Sad. Od 2007. do 2014. godine bila je deo uredništva časopisa za književnost i teoriju Polja. Bila je članica Centra za novu književnost Neolit, poetsko-političkog teatra Poetske rupe, autorka i učesnica performersko-poetskog programa LILITiranje (izvođenje poezije pesnikinja), te nekoliko performansa i poetskih video radova. Od 2015. godine prevodi za srpsko izdanje novina Le monde diplomatique. Živi u Novom Sadu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič