Projekcija ratne komedije "Strogo kontrolisani vozovi" u ponedeljak u CK13

Projekcija filma "Strogo kontrolisani vozovi" održaće se u ponedeljak, 10. jula na letnjoj pozornici Omladinskog centra CK13.
"Strogo kontrolisani vozovi" (Ostře sledované vlaky / Closely watched trains) je čehoslovačka ratna komedija iz 1966. godine koju je režirao Jirži Mencel na temelju istoimenog romana Bohumila Hrabala, pri čemu su ova dva umetnika zajedno adaptirali scenario. Mencel, koji se smatra jednim od najznačajnijih režisera čehoslovačkog novog talasa, za ovo ostvarenje je dobio Oskara za film godine van engleskog govornog područja, a inače se i sam pojavljuje u filmu u jednoj epizodnoj ulozi. U hladnoratovskoj atmosferi šezdesetih, čehoslovačka vlada je naredila Mencelu da vrati nagradu, što je on odbio.
 
Radnja ovog filma se odvija u češkom gradiću pred kraj nacističke okupacije, a sve se vrti oko mladog Miloša Hrme i njegovih kolega na lokalnoj železničkoj stanici. Dok se oko njih dešavaju užasi Drugog svetskog rata, oni su zauzeti svojim svakodnevnim problemima i ranim ljubavnim jadima, osim šefa stanice koji je zaokupljen golubovima. Kroz ceo film se komični tonovi mešaju sa ozbiljnim temama, pa se tako glavni lik zanima filozofskim idejama sve dok ne shvati da njegova egzistencija u vreme velikih političkih dešavanja i nije toliko važna, te se prijavljuje u samoubilačku misiju.
 
"Strogo kontrolisani vozovi" su već prikazivani u CK13 pre pet godina u okviru Art bioskopa, ali će ovo biti premijera na letnjoj pozornici. Film traje 93 minuta i titlovan je na srpski jezik. 
 
Projekcija počinje u 21 čas. Ulaz na projekciju je slobodan.
  • Teodosije III

    09.07.2017 10:49
    Pisar na sudu gleda u ispečaćenu guzicu glavne glumice i kaze "Eto Pelikan (misleci na mastilo) taj se ne skida!
  • Cocco

    09.07.2017 08:20
    Film je super. Vredi gledati...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič