Elektronska izložba o Persiju Bišu Šeliju od četvrtka u BMS

Povodom obeležavanja 225 godina od rođenja Persija Biša Šelija (1792-1822), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki.
Postavka, koju čini izbor dela Persija Šelija kao i literature o njemu, može se pogledati od 14. jula do 10. avgusta u javnom katalogu Biblioteke. 
 
Autorke izložbe su Olivera Mihajlović i Ivanka Klajn, a urednik Selimir Radulović. Elektronski katalog izložbe trajno se čuva i dostupan je na sajtu www.bms.rs.
 
Persi Biš Šeli, jedan od najznačajnijih pesnika engleskog romantizma, rođen je u avgustu 1792. godine u Horšamu, u pokrajini Saseks. Bio je romantičarski slobodouman, borac protiv tradicije, povlastica i tiranije. U englesku poeziju svoga vremena uneo je notu slobode i duhovne smelosti. Njegov kratak život bio je ispunjen čestim seobama i neizbežnim sukobima. Zauvek napušta Englesku 1818. godine i odlazi u Italiju, gde ga je jula 1882. godine, sa nepunih 30 godina, zadesila smrt u talasima Tirenskog mora. 
 
Autor je nadahnutih lirskih pesama: Oblak, Oda zapadnom vetru, Ševi, dramske pesme Oslobođeni Prometej, pamfleta Filozofski pogled na reformu, drame u nerimovanom jampskom desetercu Čenči, elegije Adonis napisane u čast engleskog pesnika Džona Kitsa, autobiografske ispovesti Epipsihidion. Šelijev esej Odbrana poezije predstavlja najbolje izraženu romantičarsku teoriju poezije u Engleskoj. U poemi Kraljica Mab, koju je napisao kada je imao 21 godinu, izrazio je revolicionarno osećanje protiv vladara, sveštenika i političara, a spev Pobuna islama govori o nadi u bolju budućnost ljudskog roda. U proleće 1822. godine počinje da piše poemu Trijumf života koja će ostati nedovršena.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič