Izložba "Sedam umetnika: paralele slikarstva i tapiserije" u Zbirci Rajka Mamuzića

Izložba "Sedam umetnika: paralele slikarstva i tapiserije" biće otvorena danas, 20. septembra u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića.
Izložba se organizuje u saradnji sa Ustanovom za izradu tapiserija "Atelje 61". 
 
Publici će se predstaviti sedam zajedničkih autora zastupljenih u obe novosadske institucije, i to putem tehnika koje čine njihovu osnovnu vokaciju (slikarstvo, vajarstvo) i tapiserije.
 
Umetnici koji su učestvovali u razvoju jugoslovenske likovne scene u decenijama posle Drugog svetskog rata – Boško Petrović, Stevan Maksimović, Mladen Srbinović, Stojan Ćelić,  Dragutin Cigarčić, Jovan Soldatović i Edo Murtić, formirali su sopstveni izraz u vreme ekspanzije traganja za umetničkim, ali i društvenim identitetom ratom pogođene generacije tokom pedesetih godina. U vreme procvata  brojnih modernističkih pravaca u umetnosti, u radu ovih sedam umetnika prepoznaje se uspostavljanje različitih i individualnih odnosa prema glavnim tokovima umetnosti. Od velikog značaja za jugoslovensku umetničku scenu je saradnja ovih umetnika sa "Ateljeom 61".
 
U eri snažnog poleta koji će pokrenuti novu renesansu evropske tapiserije, njihova dela jasno ukazuju na samosvojni identitet plastičkog znaka i likovne vrednosti tapiserije u njenim elementarnim i univerzalnim osobenostima. Poređenjem slikarskih i vajarskih dela iz Poklon zbirke Rajka Mamuzića, čiji fond nudi pregled najvećih dometa u stvaralaštvu istaknutih umetnika epohe, sa tapiserijama koje su u skladu sa ambicioznim umetničkim ubeđenjima izrađivane u "Ateljeu 61", moguće je izvršiti novu interpretaciju stvaralaštva svakog od sedam autora. Učešćem u izradi tapiserija svoj likovni jezik su vešto prilagodili novoj tehnici i time afirmisali, ne samo validne doprinose razvoju novosadske i jugoslovenske tapiserije sedme i osme decenije XX veka, već i veštinu, versatilnost i raspon imaginacije u okviru sopstvenih, individualnih opusa. Uspešna oprobanost slikara i vajara u izradi tapiserijskih kartona čini ovu izložbu relevantnom za stručnjake i atraktivnom za publiku.
 
Autori izložbe su Goranka Vukadinović, kustos Ustanove za izradu tapiserija "Atelje 61" i Ana Rakić, viši kustos Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića. 
 
Otvaranje izložbe je u 19 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič