Izložba "Kultura sećanja: ko ne pamti ponovo preživljava" u Muzeju Vojvodine

Izložba Narodnog muzeja Kraljevo "Kultura sećanja: ko ne pamti ponovo preživljava" biće otvorena u utorak, 10. oktobra, u 12 časova, u Muzeju Vojvodine, Dunavska 37.
Izložba čiji su autori Silvija Krejaković i Suzana Novčić, viši kustosi Narodnog muzeja Kraljevo, organizovana je povodom obeležavanja godišnjice streljanja civilnog stanovništva u Kraljevu u oktobru 1941. 
 
Na izložbi su predstavljeni autentičani tragovi o životu stradalih. Sa svedočenja preživelih talaca i porodica koje su izgubile bližnje i autentičnih istorijskih izvora, izložba se usmerava na različita ispoljavanja kulture sećanja o oktobarskoj tragediji. 
 
Fokus izložbe usmerava se na radove umetnika bivše Jugoslavije inspirisane težinom tragedije. Slike koje su priznati umetnici, među kojima Cuca Sokić, Miodrag B. Protić, Maksim Sedej, Voja Stanić, Miha Maleš, Oton Polok i drugi poklonili sedamdesetih godina za planirani muzej u Spomen-parku, koji kao skup projekat nije zaživeo, čine jedinstvenu zbirku "Jugoslovenski slikari za Spomen-park" u Umetničkom odeljenju Narodnog muzeja Kraljevo. Na izložbi je prezentovano 50 slika, grafika i crteža.
 
"Plakatirane naredbe nemačke Komande mesta uvele su vanredno stanje sa prekim sudom u Kraljevu od 15. oktobra i istog dana uperile cevi mitraljeza u taoce iz lokomotivske hale: radnike, službenike i šegrte, u građane racijom pokupljene iz kuća, sa ulica i iz gradske bolnice, pod sumnjom da su ranjeni na ustaničkim položajima... Istovremeno su kaznene jedinice na nizu manjih stratišta i na kućnom pragu ubijale meštane okolnih sela.
 
Mapirani tragovi sačuvani u istorijskim izvorima, u evidenciji 2.196 streljanih talaca od 15. do 20. oktobra 1941, govore o ličnim, porodičnim, demografskim gubicima. Najveći broj streljanih talaca bio je između 25 i 55 godina, ali su među žrtvama bili i mlađi od 18 godina", navodi se, između ostalog, u katalogu izložbe.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič