Festival "Filmski front" od četvrtka do subote

Međunarodni festival kratkometražnog filma "Filmski front", 15. po redu, održaće se od 26. do 28. oktobra u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada, pod parolom "No signal".

Ove godine na konkurs je pristiglo preko 1.000 filmova iz čitavog sveta.

Selektor, filmski i pozorišni reditelj Filip Markovinović, pogledao je sva ostvarenja i podelio ih u dve takmičarske kategorije.

U selekciji Srbija/Region pod nazivom “Switch the channel" našlo se 20 kratkometražnih ostvarenja pretežno igranog pa zatim animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog karaktera.

"U odnosu na prethodne godine primetan je porast broja filmova koji su proizvedeni u Srbiji, kao i poboljšanje njihovog kvaliteta. Regionalna selekcija čini osnovu ovog festivala, jer je misija Filmskog fronta pre svega afirmacija domaćeg filmskog stvaralaštva, kao i ispitivanje gde ono stoji u odnosu na region, a potom i u odnosu na savremene svetske trendove. Takmičarska selekcija okrenuta je, pre svega, mladim autorima koji grade svoj filmski rukopis. Filmovi, iako tematski vrlo različiti, uglavnom preispituju položaj mladih ljudi u odnosu na porodicu, njihovo društvo i okolinu", rekao je Markovinović.

Neki od filmova u ovoj selekciji su već prikazivani na velikim festivalima u regionu i inostranstvu kao što su Sandens, Lokarno, Kan, Berlin, Martovski festival i mnogi drugi. Pobednika ove selekcije biraće žiri.

U međunarodnoj selekciji pod nazivom "Fix your antenna" našlo se takođe 20 filmskih ostvarenja iz 16 različitih krajeva sveta od Bahreina i Irana, preko Urugvaja, Španije i Islanda do Rusije, Kine i Amerike. Pobednika Međunarodne selekcije bira publika ocenjivanjem svakog filma na skali od jedan do pet, a poslednjeg dana festivala biće proglašenje pobednika i dodela plaketa.

Filmski front svake godine obiluje i kvalitetnim pratećim programom u vidu filmskih radionica za najmlađe i drugim aktivnostima. Više o samom festivalu pogledajte na sajtu www.filmfront.rs.

Spisak filmova koji su ušli u selekciju može se pogledati OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič