Elektronska izložba o Mariji Tereziji u Biblioteci Matice srpske

Elektronska izložba o Mariji Tereziji priređena je u Biblioteci Matice srpske.
Elektronska izložba o Mariji Tereziji u Biblioteci Matice srpske
Foto: 021.rs
Izložba je priređena povodom obeležavanja 300 godina od rođenja Marije Terezije (Beč, 1717 – Beč, 1780), austrijske nadvojvotkinje, ugarske i češke kraljice i rimsko-nemačke carice, u okviru kampanje Austrija čita. 
 
Postavka, koju čini izbor literature o Mariji Tereziji, može se pogledati do 21. oktobra u javnom katalogu Biblioteke. Autorke izložbe su Štefanija Maćko i Marija Vaš, a urednik Selimir Radulović. 
 
Marija Terezija rođena je u Beču 1717. godine kao ćerka Karla VI i Elizabete Kristine fon Braunšvajg. Nakon očeve smrti 1740. godine kao austrijska nadvojvotkinja nasledila je ugarsku i češku kraljevsku krunu. Udajom za Franca I postala je carica Svetog rimskog carstva nemačkog naroda. Imala je šesnaestoro dece. Vodila je apsolutističku politiku i sprovodila je mnoge reforme iz oblasti finansija, privrede, građanskog prava, obrazovanja, medicine i crkvene politike.
 
U toku njene vladavine vođeni su Rat za austrijsko nasleđe i Sedmogodišnji rat. Umrla je u Beču 1780. godine. Sahranjena je u porodičnoj grobnici u Kapucinskoj kripti u Beču.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič