Promocija knjige "Konstantinović. Hronika" danas u Radio kafeu

Promocija knjige Radivoja Cvetićanina "Konstantinović. Hronika", o životu i delu pisca Radomira Konstantinovića biće održana danas, 27. oktobra, od 19h u Radio kafeu (Miletićeva 45).

O ovoj, kako je ocenjeno, najvećoj biografskoj studiji savremene srpske književnosti, umetnosti i politike, koja sadrži više od sto fotografija i hiljadu imena u ideksu ličnosti, pored autora govoriće Aleksandra Bosnić Đurić, Teofil Pančić, Branislava Vasić Rakočević, Viktorija Radič i Žika Berisavljević. "Konstantinović. Hronika" na 815 strana govori o životu i delu književnika i filozofa Radomira Konstantinovića.

Radivoj Cvetićanin je diplomirao književnost na Beogradskom univerzitetu. Kao novinar pisao je u vodećim srpskim listovima Politici i Borbi, i u nedeljniku NIN, a suosnivač je i dnevnika Danas. Priređivač je knjige "Nova Evropa", o diplomatskim izveštajima Miloša Crnjanskog. Bio je savetnik predsednika Srbije Ivana Stambolića, i predsednika Vlade SR Jugoslavije Milana Panića. Prvi je ambasador Srbije u Hrvatskoj.

"I onda mu se ... nad grobom pojavio jedan temom opsesionirani novinar i priredio mu vjerojatno najtemeljitiju biografsku kroniku u povijesti srpske i inih južnoslavenskih književnosti ... po mnogo čemu veliku i lijepu, koja se čita bez daha" - Miljenko Jergović.

"Onima koji se odvaže na čitanje Cvetićaninove hronike tih će se osamsto strana učiniti premalo ...  jer to nije samo hronika Konstantinovićevog života nego - uprkos autorovoj skromnosti i ogradama - značajan prilog za istoriju srpske kulture, ne samo XX veka" - Svetislav Basara.

Izdavači ovog dela su Dan graf iz Beograda i Fondacija Stanislav Vinaver iz Šapca.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič