O izložbi "Arsenije Teodorović i Srpska crkva u Budimu" u petak u GMS

Stručno tumačenje izložbe "Arsenije Teodorović i Srpska crkva u Budimu" biće organizovano u petak, 15. decembra, u Galeriji Matice srpske.
Predavač će biti kustoskinja Galerije Matice srpske Stanislava Jovanović.
 
Delovi nekadašnjeg ikonostasa budimske katedralne crkve Svete Trojice, rasformiranog i sklonjenog iz crkve pre njenog rušenja 1949. godine (crkva je oštećena u bombardovanju Budimpešte 1945. godine), nalazili su se pod krovovima različitih objekata Budimske eparhije. O izgledu ikonostasa svedoči samo arhivska fotografija iz fonda Istorijskog muzeja Budimpešte, dok se ikonografska celina i slikarska veština Arsenija Teodorovića mogu u potpunosti sagledati tek na ovoj izložbi, na kojoj su predstavljene 73 sačuvane i konzervirane ikone. 
 
Projekat je trajao od 2013. do 2017. godine, a realizovale su ga Galerija Matice srpske, Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture i Muzej Srpske pravoslavne crkve u Sentandreji. 
 
Predavanje će početi u 19 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič