Ansambl "Marquise" večeras u Gradskoj kući

Koncert rane muzike u izvođenju jedinstvenog ansambla "Marquise" iz Mađarske, održaće se večeras u Gradskoj kući.
Članovi ansambla:
 
Laslo Blašković  – kontratenor, muški sopran
Judit Felsegi – koloraturni sopran
Marta Gal – čembalo
Katalin Kalai – frula
Žolt Sabo – viola da gamba
 
Počinje u 20 časova.
 
Ulaznice po ceni od 300 dinara, prodaju se na dan koncerta – u nedelju 17. decembra u holu Gradske kuće od 18 časova.
 
Ansambl "Marquise" je englesko-mađarska grupa muzičara koja pripada novoj generaciji izvođača rane muzike. S dozom senzualnosti, oni muzikom, poezijom i glumom oživljavaju umetnost, ali i kulturu XVIII veka.
 
Marquise izvodi ranu muziku u kostimima. Repertoar ovog ansambla je izuzetno širok – od dela ranog baroka do Mocartovih kompozicija. Na njegovim koncertima se čuju i virtuozne i lirske arije, kako dueti uz instrumentalnu pratnju, tako i instrumentalna dua i trija. Kombinacija muškog soprana i koloraturnog soprana daje istančan i vrlo neuobičajeni zvuk, pružajući publici jedinstveno slušno iskustvo. Koncerti ove grupe „vraćaju“ atmosferu iz XVII i XVIII veka, uz pomoć istorijskih kostima, scenskih ukrasa, glume i naracije, tako da slušaoci uvek imaju nezaboravan, ali istovremeno i zabavan doživljaj.
 
Ansambl "Marquise" su osnovali pevači Laslo Blašković i Judit Felsegi 2004. godine. Od nastanka pa do danas ovaj neobičan sastav nalik je jednoj složnoj i harmoničnoj muzičkoj porodici. Ostvario je veliki broj očaravajućih i neobičnih koncerata, pojavljujući se na najprestižnijim festivalima i nastupajući u uglednim dvoranama u Mađarskoj i širom Evrope. 
 
"Marquise" je stalni ansambl baroknog teatra u Kraljevskoj palati u Gedeleu. Ovaj sastav ima na repertoaru različite programe, a u svakom od njih umetnici obrađuju određenu temu. Poput pastiča (od ital. reči pasticcio, "opera" sastavljena od dela raznih kompozitora), svaka muzička priča sastoji se od baroknih kompozicija različitih autora, koje su spretno povezane.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".