Predstavljanje knjige o Novosadskoj raciji danas u Beljanskom

Književno veče posvećeno knjizi "Kada Bog zažmuri", autorke Marije Vasić, održaće se u nedelju, 21. januara, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.
Čitaoci knjige "Kada Bog zažmuri", objavljene prošle godine povodom 76. godišnjice Novosadske racije, biće u prilici da razgovaraju sa autorkom Marijom Vasić, profesorkom sociologije u Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj". Razgovor će voditi Aleksandra Kolar, filolog, a pored autorke, u programu će učestvovati i izdavač Rodoljub Oreščanin, predsednik ICEJ Srbije.
 
Kao sećanje na Novosadsku raciju i stradale sugrađane, među kojima je i čuveni slikar Bogdan Šuput, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog će izložiti umetnikov Autoportret (1934), linorez iz svog Dokumentarnog fonda. Delo Bogdana Šuputa, ubijenog 23. januara, biće izloženo od 21. januara, kada se obeležava početak racije, do 27. januara, kada se obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta. 
 
Nabavka dela Bogdana Šuputa za Pavla Beljanskog je ostala neispunjena želja. To je i razlog zašto su dve slike ovog umetnika (Ćup i avan i Lobanje, obe iz 1939), u vlasništvu Galerije Matice srpske, sve do 1992. godine činile deo stalne postavke Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. U okviru Dokumentarnog fonda Spomen-zbirke čuva se još 31 rad Bogdana Šuputa, među kojima su i skica za sliku Lobanje, Portret slikara Ljube Ivanovića (1934), kao i Kroki slikara Peđe Milosavljevića (1938), njegovog velikog prijatelja. 
 
Delima Bogdana Šuputa Spomen-zbirka obeležava i Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta (27. januar). Među žrtvama su bili i mnogi poznati umetnici. Uprkos tragičnim posledicama rata i stradanju, oni su iza sebe ostavili značajan trag u istoriji moderne umetnosti prve polovine XX veka.
 
Program će početi u 16 časova, a ulaz je slobodan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič