Rio očekuje pola miliona turista za vreme OI

Brazil, posebno prestonica Rio de Žaneiro, je u znaku završnih priprema za održavanje Olimpijskih igara, a svečana ceremonija otvaranja predviđena je na čuvenom stadionu Marakana, 5. avgusta.

Za manje od četiri nedelje trajanja ovog najvećeg sportskog okupljanja očekuje se da će domaćin ugostiti oko pola miliona turista i gostiju iz celog sveta.

Sportisti, njih 10.500 hiljada iz gotovo celog sveta, će se takmičiti 19 dana u 42 discipline.

Inače, Brazil se nalazi među top 10 država po broju do sada osvojenih medalja.

Brazil se suočava sa poteškoćama poput povećanog kriminala i ekonomskom krizom, zatim visokim procentom nezaposlenosti (11 odsto), kao i strahovima u vezi sa Zika virusom, koji prenose komarci i može da izazove posledice po ljude, ali i bebe kod trudnica. Brazilski zvaničnici tvrde da je pretnja od ovih opasnih insekata blizu nuli, te da ih je u sezoni praktično bilo samo nekoliko slučajeva.

Postoji zabrinutost zbog mogućeg produžetka radova metroa koji povezuje Olimpijsko selo i centar grada. Ovaj projekat će, kako se navodi, biti otvoren 1. avgusta, samo četiri dana pre početka Igara.

Tu je, dodaje se, i strah od mogućih terorističkih napada koji postoji kod svih velikih događaja kao što je ovaj.

Vlasti su najavile da će o bezbednosti učesnika Olimpijskih igara i posetilaca brinuti 85.000 vojnih i policijskih snaga, što se smatra dovoljnim.

  • Zivan

    12.07.2016 08:34
    Istovremeno izostace najmanje 200.000 turista drugaccijih afiniteta, koliko u ovo vreme redovno posecuje Rio a koji nece dolaziti u olimpijski vrevu. Mislim da ce i ove igra, kao u Sidneju, Atini i Pekingu, iza sebe ostaviti mnogo belih slonova. Bice to, finansijski posmatrano, joss jedan fijasko...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Rio 2016