MOK nije suspendovao Rusiju, odluku prepustio savezima

Izvršni odbor (IO) Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) saopštio je danas da je bio vođen "osnovnim pravilom" olimpijske povelje, koja štiti čiste sportiste na takmičenju, kada je odlučio da ne suspenduje ruske sportiste sa Igara u Rio de Žaneiru.
MOK je odluku o suspenziji prepustio pojedinačnim sportskim savezima. To znači da će sportisti iz Rusije morati pojedinačnim savezima da dokažu da nisu bili dopingovani.
 
Međunarodna atletska federacija (IAAF) suspendovala je ranije ruske atletičare iz svih svojih takmičenja, uključujući i Olimpijske igre. Rusija se žalila Sudu za sportsku arbitražu (CAS), ali je ta žalba odbijena.
 
Ukupno je 68 atletičara podnelo pojedinačne molbe, ali je prihvaćena samo jedna, skakačice u dalj Darije Klišine, koja u poslednje tri godine trenira u SAD.
 
IO je u dugačkom obrazloženju odluke posle današnjeg zasedanja naveo da je uzeo u obzir izveštaj profesora Ričarda Meklarena, koji je naručila Svetska antidoping agencija (WADA), u kojem se navodi da je država organizovala i sprovodila sistemski doping sportista. U obzir je uzeta i odluka Međunarodne atletske federacije (IAAF) da suspenduje ruske atletičare, kao i Svetski antidoping pravilnik.
 
MOK je naveo da je zbog "hitnosti situacije", pošto Igre počinju za 12 dana, odlučio da podrži rad profesora Ričarda Meklarena, koji je vodio istragu za WADA, ali i da Olimpijskom komitetu Rusije (OKR) pruži šansu da IO-u MOK-a predstavi slučaj, pošto nije bilo dovoljno vremena da se saslušaju svi sportisti.
 
- Predsednik OKR Aleksandar Žukov uključio se na telekonferenciju na početku današnjeg zasedanja. On je objasnio da država Rusija i OKR garantuju potpunu saradnju sa međunarodnim organizacijama da bi se ovo pitanje rasvetlilo sa svih strana. On je gararantovao i da je OKR posvećen potpunom i detaljnom restruktuiranju ruskog antidoping sistema. Tom prilikom je naglasio da je OKR posvećen čistom sportu i da će raditi da sport u Rusiji bude čist - navodi se u obrazloženju MOK-a.
 
Žukov je u svom obraćanju MOK-u naveo da su sve sportiste koji su odabrani za Igre u Rio u poslednjih šest meseci testirale antidoping agencije iz inostranstva.
 
- Uzorke su uzimali strani doping kontrolori, a analizirale su ih strane laboratorije. Ruski sportisti koji su učestvovali u raznim takmičenjima u svim sportovima podneli su više od 3.000 doping uzoraka. Ogromna većina nalaza bila je negativna - naveo je MOK.
 
U konačnoj presudi je navedeno da ruski sportisti moraju biti odgovorni.
 
- Zbog ovih izuzetnih okolnosti, ruski sportisti u bilo kojem od ovih 28 olimpijskih sportova moraju da trpe posledice onoga što je u suštini kolektivna odogovornost da bi se zaštitio kredibilitet olimpijskih takmičenja, a 'pretpostavka nevinosti' se ne može primeniti na njih. Sa druge strane, moraju se primeniti pravila prirodne pravde i pojedinačne pravde na koje svako ljudsko biće ima pravo. To znači da će svaki sportista imati šansu da opovrgne primenljivost kolektivne odgovornosti u svom pojedinačnom slučaju - stoji u obrazloženju MOK-a.
 
Izvršni odbor MOK-a zato je naveo da neće prihvatiti nijednu prijavu bilo kog sportiste iz Rusije ako ne ispunjava određene uslove odnosno da će prijavu prihvatiti ako ispuni određene uslove. OKR neće moći da prijavljuje za Rio sportiste koji su bili kažnjavani zbog dopinga, čak i ako su odslužili kaznu. Među uslove za učešće na Igrama spada rigorozno testiranje na doping.
  • Zivan

    24.07.2016 17:15
    Cudan stav MOK- a, morao je da se precizno izjasni ili da ili ne. Jer, MOK poziva nacionalni olimpijski komitet da uccestvuje na Igrama, ovako ispada da se pravo poziva prenosi na svaku pojedinaccnu sportsku asocijaciju. Tek ce se videti kakvo ce biti konaccno izjassnjenje, ali ovim stavom MOK kao da se odricce vlasnisstva nad igrama i prenosi ih na sporstke asocijacije...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Rio 2016