Dešavanja u FK Vojvodina: Indirektni udarci

U Fudbalskom klubu Vojvodina, uprkos nastojanjima predsednika Vojislava Gajića da smiri tenzije, strasti se ne stišavaju, a utisak je da burni događaji tek predstoje. U nastojanjima da tok igre okrenu u svoju korist, igrači u ovoj utakmici, svesno ili nesvesno, čine greške, koje po fudbalskoj terminologiji najviše liče na indirektne udarce.


Pre dve sedmice održana je Skupština FK Vojvodina. U njenoj najavi nagađali su se razni scenariji, ali niko nije pogodio da će sednica proteći u monologu predsednika Vojislava Gajića, bez ijednog postavljenog pitanja, bez ijedne polemike, a razloga za tako nešto, bez sumnje, je bilo. Posle konferencije za novinare, na kojoj je Gajić obelodanio da usvaja ostavku potpredsednika Ratka Butorovića, oglasio se jedan od vođa navijača, inače član Skupštine, koji je predložio da bi o tako važnoj odluci, ipak, trebalo da se izjasni i najviše klupsko telo, zaboravljajući da je isključivo pravo mandatara, a to je Gajić, da sastavlja Upravni odbor.

Dakle, indirektan udarac za Vojislava Gajića upravo je "dosuđen" posle nesmotrene igre 37 članova Skupštine koji su nedavno aklamacijom podržali predsednikovo izlaganje. Indirektan udarac "dosuđen" je takođe i posle neoprezne i brzoplete najave Vojislava Gajića na pretrošloj konferenciji za novinare da će Skupština uskoro biti održana i da će on lično obelodaniti datum i dnevni red, da bi samo nekoliko dana kasnije, tu odluku povukao, obrazaloživši da "odgovornost zbog svoje odluke ne želi da prenese na drugog". I potezi Ratka Butorovića ličili su na fudbalsku opstrukciju igre. Prečesto je olako podnosio ostavke, da bi se, pre ili kasnije, ispostavljalo da je spreman da odluku povuče. Videćemo kako će postupiti posle iznetog stava igrača, ali svaki njegov potez takve vrste bio je indirektan udarac za njegove neistomišljenike.

U želji da iznesu sopstveni stav u vezi s dešavanjima u klubu, što je njihovo demokratsko pravo, fudbaleri Vojvodine odigrali su takođe neoprezno, za novi indirekt. U pismu upućenom predsedniku Gajiću u kom ga mole da ne prihvati ostavku Ratka Butorovića, kaže se između ostalog i ovo: "Ne dozvolite da se prekine ideja o stvaranju velike Vojvodine, jer smatramo da samo s Butorovićem Vojvodina može da računa na svetlu budućnost. U suprotnom, sigurno nas očekuje povratak u ružnu prošlost, koju niko od nas ne želi." Niko ne spori da je aktuelni igrački kadar svedok značajnih kvalitativnih promena u klubu od vremena dolaska na čelo FK Vojvodina Ratko Butorović i da su posrtanja počela njegovim povlačenjem, ali igrači zaboravljaju da je klupska istorija mnogo starija i duža od njihovog pamćenja i da ne počinje od njihovog dolaska u klub. Kako drugačije objasniti kvalifikaciju - "povratak u ružnu prošlost".

Prošlost Vojvodine imala je, naravno, ružnih trenutaka (ispadanje u Drugu saveznu ligu 1986. godine, štrajk šesnaestorice prvotimaca 1999. godine, eliminacije u najranijoj fazi Kupa od ekipa znatno slabijeg rejtinga poput Rudara iz Prijedora, Badnjevca, Jedinstva iz Uba, Crvene Stijene, Inđije), ali i mnogo lepših trenutaka poput osvajanja šampionske titule 1966. i 1989. godine, Srednjoevropskog kupa 1978. godine, finala Intertoto kupa 1998. godine, finala nacionalnog Kupa 1951, 1997. i 2007. godine itd), igranja u četvrtfinalu Kupa šampiona u sezoni 1966/67. i mnogih drugih svetlih trenutaka.

U tekućoj dvonedeljnoj prvenstvenoj pauzi FK Vojvodina ima šansu da reši sve nejasnoće i da se opredeli kojim putem i sa kim na čelu želi da nastavi. Svi relevantni subjekti u ovoj igri treba da igraju fer i korektno, lepo za oko, pa neka pobedi bolji. Ni jedna opcija, međutim, to je više nego jasno, ništa klubu ne može da garantuje. Ili, ako može neka to onda učini jasno i glasno, za dobrobit FK Vojvodina. Bilo bi dobro da kada treći krug takmičenja 4. aprila počne da novosadski superligaš ispred sebe ima jasnu situaciju i pregled igre. U suprotnom, u klubu ne mogu da se nadaju ničem dobrom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Fudbal

Mažić sudi večiti derbi

Najbolji srpski arbitar Milorad Mažić sudiće sutrašnji "večiti" derbi između fudbalera Partizana i Crvene zvezde.

Ronaldu peta Zlatna lopta

Fudbaler Real Madrida Kristijano Ronaldo dobitnik je nagrade Zlatna lopta za najboljeg igrača sveta u 2017. godini, saopštio je magazin Frans fudbal.

RTS bez prava prenosa mečeva fudbalske reprezentacije

Radio-televizija Srbije (RTS) ostala je bez prava prenosa utakmica fudbalske reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine, samog kontinentalnog šampionata i utakmica Lige nacija, objavila je Evropska fudbalska unija.

Italija posle 60 godina bez Mundijala

Fudbalska reprezentacija Italije, četvorostruki prvak sveta, neće igrati na Mundijalu u Rusiji, pošto je u revanš meču baraža u Milanu odigrala 0:0 sa Švedskom.

Piksi ponovo glavni kandidat za selektora

Dragan Stojković Piksi, uprkos tome što je u sredu produžio ugovor sa kineskim klubom Guangdžou RF do 2021. godine, dobio je dozvolu kluba da pregovara oko preuzimanja reprezentacije Srbije.

Debituje Milinković-Savić, u timu i Grujić

Vršilac dužnosti selektora fudbalske reprezentacije Srbije Mladen Krstajić saopštio je spisak igrača za mečeve protiv Kine i Južne Koreje na kojem je i Sergej Milinković-Savić iz Lacija.