FIBA jednoglasno priznala ABA ligu

Bord Svetske košarkaške federacije (FIBA) jednoglasno je priznao reorganizovanu regionalnu ABA ligu na sastanku u Budimpešti.
Bord Svetske košarkaške federacije (FIBA) jednoglasno je priznao reorganizovanu regionalnu ABA ligu na sastanku u Budimpešti.

Sastanak vladajućeg tela održan je u glavnom gradu Mađarske, pred finale Evropskog prvenstva za žene između Srbije i Francuske, posle kog su otklonjene sve nedoumice. FIBA je u martu povuklo priznanje Jadranskoj ligi, a kao razlog je navelo neslaganje pravila takmičenja sa generalnim staturom i pravilnikom federacijom.

U međuvremenu, na sastanku u Beogradu pre mesec i po dana je dogovoreno da vlasnička i upravljaćla struktura od naredne sezone bude u rukama klubova, ali ni posle usvojenih primedbi nije stiglo zvanično priznanje, pošto je FIBA želela da se promene još neki upravljački i vlasnički elementi u vezi lige.

Posle niza sastanaka klubova u regionu i nacionalnih saveza, ali i nekoliko oštrih pisama koja su stigla iz Ženeve (FIBA), zajedničkim naporima svih klubova i saveza, postignut je dogovor u Zagrebu. Posle korekcija dokumenata, FIBA je u petak u večernjim satima konačno saopštila da je regionalna ABA liga ispunila sve uslove za priznanje po generalnom statutu FIBA, što je i verifikovala u nedelju.

Ovo znači da će klubovi iz regiona i dalje moći kroz regionalno takmičenje da traže plasman u evropska takmičenja pod pokroviteljstvom ULEB – Evoliga, Evrokup – a da ne rizikuju da njihovi nacionalni savezi ne budu suspendovani i sprečeni da učestvuju na prvenstvima Evrope i sveta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Košarka

Dušan Ivković ličnost godine

Legendarni srpski i jugoslovenski košarkaški trener Dušan Ivković izabran je za ličnost godine Nedeljnika i godišnjaka Njujork tajmsa Turning Points.

Štimac se oprostio od reprezentacije

Vladimir Štimac, doskorašnji reprezentativac Srbije, oprostio se od nacionalnog dresa, poručivši da je malo teško utakmicu posmatrati sa strane.

Slovenija u finalu Evrobasketa

Košarkaška reprezentacija Slovenije plasirala se u finale Evropskog prvenstva, pošto je večeras u polufinalu pobedila Španiju sa ubedljivih 92:72 (25:19, 24:26, 24:12, 19:15).