Počinje najmasovniji šampionat - EP u vaterpolu

Najmasovniji šampionat Evrope u istoriji vaterpola počinje danas u beogradskoj Areni, uz učešće 16 muških i 12 ženskih nacionalnih timova i tačno 100 utakmica.

Takmičenje u muškoj konkurenciji ima tradiciju još od 1926. godine i prvenstva u Budimpešti i održava se po 32. put, dok su dame počele da se takmiče 1985. godine u Oslu i turnir u Beogradu je 16. u istoriji.

Srbija, kao naslednica nekadašnje SFRJ, je u muškoj konkurenciji sa 20 osvojenih medalja, odmah iza Mađarske koja ima 23 odličja, dok su u ženskoj konkurenciji najbolje Italijanke sa pet zlata, a ukupno osam medalja.

Tim selektora Dejana Savića pokušaće da na domaćem terenu ostvari het-trik, nakon zlatnih medalja u Ajndhovenu i Budimpešti, kao i da ponovi uspeh iz 2006. godine kada je na Tašmajdanu osvojeno prvo zlato pod imenom Srbija.

"Favoriti smo i to niko ne može da ospori. Međutim, i Hrvatska dolazi sa željom da ostvari dobar rezultat i neće se unapred predati. Mi smo u pravoj formi i nadam se da ćemo to pokazati na najbolji način", rekao je Savić uoči večerašnje premijere sa nekadašnjim zemljacima Hrvatima (20.30 sati).

Prethodno će se održati svečana ceremonija, a šampionat će otvoriti prvi čovek Organizacionog odbora predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Srbija će u muškoj konkurenciji igrati u B grupi sa Hrvatskom, Francuskom i Maltom, a u ženskoj, takođe u B grupi, sa Italijom, Španijom, Francuskom, Nemačkom i Hrvatskom.

Šampionat Evrope u vaterpolu održava se od 10. do 23. januara.

Autor: Tanjug/Foto: VSS

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Vaterpolo

Mladi delfini osvojili bronzu na SP

Juniorska vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu za vaterpoliste do 20 godina, pošto je u finalu savladala selekciju Mađarske sa 12:11.

Hrvatska svetski prvak u vaterpolu

Vaterpolo reprezentacija Hrvatske osvojila je titulu na Svetskom prvenstvu u Budimpešti pobedom nad selekcijom domaćina Mađarskom 8:6.

Vaterpolisti sigurno do polufinala SP

Vaterpolo reprezentacija Srbije plasirala se u polufinale Svetskog prvenstva, pošto je danas u Budimpešti pobedila Australiju sa 15:5 (4:1, 4:2, 4:2, 3:0).