Izložba o Radjardu Kiplingu u BMS

Elektronska izložba povodom 150 godina od rođenja engleskog pisca Radjarda Kiplinga otvorena je u Biblioteci Matice srpske.
Elektronska izložba povodom 150 godina od rođenja engleskog pisca Radjarda Kiplinga otvorena je u Biblioteci Matice srpske.

Postavku, koja se može pogledati do 31. decembra u javnom katalogu Biblioteke, čini izbor Kiplingovih dela i literature o njemu. Autorka postavke je Ivana Grgurić, urednik Selimir Radulović.

Radjard Kipling, prozaista i pesnik, rođen je Indiji 1865. Školovao se u Engleskoj, ali se 1882. vratio u Indiju, gde je radio kao novinar. Boravio je u Japanu, Americi, Francuskoj i Južnoj Africi. Bio je zagovornik britanskog imperijalizma, a njegov književni opus karakterišu teme iz anglo-indijskog društvenog života, sveta britanskih vojnika i sveta dece i životinja. U svojim delima slavio je rad, hrabrost, stoicizam, podvige i pustolovine. Zbog naklonosti ka kolonijalizmu bio je nemilosrdno kritikovan i karikiran, ali su mu čak i protivnici priznavali majstorstvo u kratkoj priči. Uz "Knjigu o džungli" (1894) i "Drugu knjigu o džungli" (1895), među njegovim najpoznatijim delima su "Izistinske priče", "Pripovetke iz Indije", "Indijska džungla", "Hrabri kapetani", "Stalki i družina", "Kim" i dr.

Radjard Kipling je bio prvi engleski pisac koji je dobio Nobelovu nagradu (1907). Umro je u Londonu 1936. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Vesti

Izložba "B. A. T." u Poklon zbirci Rajka Mamuzića

Izložba "B. A. T." biće otvorena u četvrtak, 10. decembra, u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića. Izložba "B. A. T." biće otvorena danas, 10. decembra, u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića.