Kluni: Oskar ide u pogrešnom pravcu

Nakon glumice Džejde Pinket Smit i reditelja Spajka Lija, kritikama ovogodišnjeg izbora nominovanih za Oskare, u kom nema nijednog crnog glumca ni glumca neke od manjinskih zajednica, pridružio se i dvostruki Oskarovac Džordž Kluni.

"Američka filmska akademija se kreće u pogrešnom pravcu. Moramo to da poboljšamo. Bili smo bolji ranije", kazao je slavni glumac.

"Pre deset godina, Akademija je svoj posao bolje obavljala. Setite se samo koliko je Afroamerikanaca tada bilo nominovano. Oko 2004, bilo je puno nominovanih crnaca, kao što su Don Čidl i Morgan Frimen", naveo je on, dodavši da crnci s pravom smatraju da ih filmska industrija zapostavlja, te da je trebalo da filmovi "Creed", "Concussion", "Beasts of No Nation" i "Straight Outta Comton" dobiju više nominacija.

"Mi sada govorimo o Afroamerikancima, a za Hispanoamerikance je situacija još gora", ocenio je Kluni. Njegova kenijska koleginica Lupita Niongo, zvezda filmova "12 godina ropstva" i "Ratovi zvezda: Budjenje sile", izrazila je razočaranje potpunim odsustvom raznovrsnosti među nominovanima.

Glumica, koja je 2014. osvojila Oskara za najbolju sporednu ulogu, napisala je na Instagramu da "podržava one koji pozivaju na promenu", ističući da bi dodela Oskara trebalo da bude "svestrani prikaz onog najboljeg što filmska umetnost ima danas da ponudi".

Kritikama se pridružio i britanski reditelj Stiv Mekvin, čija je drama "12 godina ropstva" pre dve godine osvojila Oskara za najbolji film. "Crnim glumcima se moraju pružiti fer šanse. Mislim da rasizam ima puno veze s tim, ali da se i sami ljudi ne usuđuju da razmišljaju van određenih formi, za koje misle da su zadate", objasnio je Mekvin za BBC.

Autor: agencije

  • Vlada

    21.01.2016 10:16
    @Mmmm
    Danas svako može da ispaljuje komentare za "Oskara".
  • Mmmm

    21.01.2016 08:21
    Oni bi da budu privilegovani zbog boje kože? Uvedite kategoriju "najbolji crni glumac i glumica" kad već ne mogu pošteno da dobiju oskar...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.