Vatikan hvali dobitnika Oskara "Spotlight" o pedofilu u crkvi

Ovogodišnji dobitnik Oskara za najbolji film "Pod lupom" (Spotlight) o pedofiliji u crkvi je "ubedljiv" o volji te institucije da brani svoj imidž naspram "užasne realnosti", ali ipak nije "antikatolički", piše vatikanski dnevnik Oservatore romano.

"Predatori ne nose obavezno crkvenu mantiju i pedofilija ne proizilazi automatski iz zaveta o celibatu. Ali je sada jasno da je u crkvi suviše ljudi bilo više zaokupljeno imidžom te institucije nego težinom tog čina", piše uvodničarka lista Oservatore romano Luseta Skarafija.

"Sve to ne može da opravda tešku grešku onog koji predstavljajući Boga koristi taj autoritet da zlostavlja nedužne: to je dobro ispričano u filmu", napisala je novinarka u prvom zvaničnom komentaru na Oskar dodeljen filmu "Pod lupom". "Film je ubedljiv u svojoj priči i to nije antikatolički film", ocenjuje ona.

Novinarka je jedino izrazila žaljenje što nije pomenuta duga i uporna borba protiv pedofilije u crkvi koju je vodio monsinjor Jozef Racinger dok je bio zadužen za doktrinu vere, a zatim i kao papa Benedikt XVI. Poziv papi Franji upućen tokom ceremonije Oskara treba da se gleda kao pozitivan znak i signal da još postoji poverenje u tu instituciju i u papu koji nastavlja čišćenje koje je počeo njegov prethodnik, ocenjuje vatikanski list.

Film "Pod lupom" Tomasa Makartija je priča o istrazi novinara Boston glouba o pedofilskom skandalu u američkoj katoličkoj crkvi 2002. godine. Nakon te istrage, otkrića o zlostavljanju dece od strane sveštenika sledila su jedno za drugim u SAD i drugde, posebno u Irskoj. "Ovaj film daje glas preživelima. I Oskar osnažuje taj glas u nadi se da će postati hor koji će odjeknuti do Vatikana", rekao je juče na ceremoniji dodele Oskara koproducent Majkl Šugar, obraćajući se papi Franji. "Vreme je da se zaštite deca i povrati vera", dodao je Šugar.

Autor: agencije

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.