VIDEO: Najbolji evropski filmovi u 2016. godini

Razni filmski sajtovi uvrstili su u svoje liste najboljih ostvarenja za 2016. i neke naslove iz evropske produkcije.
Nažalost, među njima nema domaćih ostvarenja, a evo liste filmova iz Evrope koji su dobili najviše ocene:
 
Elle (Ona), režija: Pol Verhuven 
 
Izabel Iper u ulozi žene koja se zaljubljuje u čoveka koji ju je silovao. Prvi film na francuskom 77-godišnjeg holandskog reditelja - i njegov prvi dugometražni za deset godina - po kvalitetu je blizak njegovim radovima iz sedamdesetih.
 
 
Toni Erdmann (Toni Erdman), režija: Maren Ade 
 
Komedija-drama o ocu sklonom zbijanju šala i ćerki previše zauzetoj u korporativnom svetu naišla je na nepodeljeno obožavanje i kritike i publike. Sa osvojenih pet najvažnijih Evropskih filmskih nagrada i etiketom najvećeg favorita za stranog Oskara, "Toni Erdman" je na vrhu svih lista najboljih ostvarenja ove godine, a bio je i jedan od najgledanijih filmova u Srbiji, ne računajući američke blokbastere i domaća ostvarenja.
 
 
Fire at Sea (Požar na moru) režija: Đanfranko Rozi 
 
Za razliku od mnogih dokumentaraca o izbegličkoj krizi koji su preplavili tržište u poslednje vreme, Rozi je napravio veličanstveno snimljen, nepatetičan film o ovoj srcearajućoj i mučnoj temi i za njega dobio Zlatnog medveda u Berlinu u februaru 2016.
 
 
I, Daniel Blake (Ja, Danijel Blejk), režija: Ken Louč
 
Nemilosrdna, gorko-slatka priča o uticaju birokratije na sistem socijalne pomoći u slučaju jednog stolara iz srednje klase i samohrane majke koja jedva sastavlja kraj s krajem. Za jedan od najboljih filmova u svojoj karijeri Louč je nagrađen Zlatnom palmom u Kanu u maju 2016.
 
 
Things to Come (Budućnost), režija: Mija Hansen Love
 
Priča o profesorki filozofije koja se stoički suočava sa smrću majke, gubitkom posla i suprugovim neverstvom. Izabel Iper i ovde briljira u ulozi sredovečne žene koja počinje da skida ljušturu svoje prošlosti i čeliči sebe za još nenapisana poglavlja svog života.
 
 
The Happiest Day in the Life of Olli Mäki (Najsrećniji dan u životu Olija Makija), režija: Juho Kuosmanen 
 
Crno-beli film o boskerskom meču za svetskog prvaka u pero kategoriji 1962. godine između Finca Olija Makija i aktuelnog šampiona Amerikanca Dejvija Mura, elegantno je izbegao već izlizanu formulu za ovaj žanr.
 
 
United States of Love (Ujedinjene države ljubavi), režija: Tomaš Vasilevski
 
Godina 1990. u Poljskoj bila je prva euforična godina slobode ali i neizvesnosti u pogledu budućnosti. Četiri naizgled srećne žene različitih uzrasta odlučuju da je vreme da promene svoje živote i ostvare svoje želje.
 
 
Graduation (Matura), režija: Kristijan Munđiju
 
Najistaknutiji predstavnik rumunskog novog talasa, Munđiju je snimio još jedan odličan film, ovoga puta o iskušenjima oca da svojoj ćerki priušti bolji život.
 
 
Julieta (Hulijeta), režija: Pedro Almodovar 
 
Zasnovan na trima kratkim pričama nobelovke Alis Manro, film se bavi junakinjom slomljenog srca koja, posle jednog slučajnog susreta, odlučuje da se suoči sa svojim životom i najznačajnim događajima vezanim za otuđenu kćer.
 
 
Paradise (Рай / Raj), režija: Andrej Končalovski 
 
Još jedan crno-beli film prati troje ljudi čiji se putevi ukrštaju tokom užasnih ratnih vremena: Olgu, rusku aristokratkinju emigrantkinju i članicu francuskog Pokreta otpora, Žila, francuskog kolaboracionistu i Helmuta, visokog nemačkog SS oficira.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.