VIDEO: Ukrajini ipak odobreno da učestvuje na Evroviziji

Ukrajini je danas zvanično odobreno da sa pesmom "1944", posvećenoj proterivanju krimskih Tatara sa Krima u Sibir posle Drugog svetskog rata, učestvuje na ovogodišnjem takmičenju za Pesmu Evrovizije, saopštili su danas organizatori manifestacije.

"Referentno telo za Evroviziju razmotrilo je učešće pesme "1944". Zaključeno je da naslov i reči pesme ne sadrže političku poruku i da ne krše pravila konkursa. Dakle, pesma može da učestvuje na Evroviziji 2016. godine", navedeno je u saopštenju Evropske radiodifuzne unije, čije je sedište u Ženevi.

Portparol Evropske radiodifuzne unije Dejv Gudman rekao je da je odluka definitivna i da sve pesme koje učestvuju na Evrosongu moraju biti predstavljene do 14. marta u Stokholmu, gde se ove godine održava takmičenje.

Tatarka sa poluostrva Krim Džamala, ukrajinska džez zvezda, izvešće na Evroviziji za koju je napisala i reči. Bila je inspirisana sećanjima svoje prababe, koja je deportovana sa Krima 1944. godine. Tatari, uglavnom muslimani, kolektivno su deportovani sa Krima u Sibir 1944. godine, što je bila kazna zbog njihove masovne saradnje s nemačkim nacističkim okupatorima u Drugom svetskom ratu. Za tri dana tada je proterano više od 190.000 krimskih Tatara.

Oni su počeli da se vraćaju u postojbinu tek krajem 80-ih godina prošlog veka, s raspadom Sovjetskog Saveza. To stanovništvo, međutim, brzo raste u poređenju sa ostarelim ruskim stanovništvom, a integracija Tatara je dugoročan problem Kremlja, ocenjuje AFP. Krimski Tatari su pre dve godine bojkotovali referendum o nezavisnosti Krima koji je bio uvod za odvajanje tog poluostrva od Ukrajine i pripajanje Rusiji.

Autor: 021

  • ana

    15.03.2016 04:37
    bolje da je na ratiste otisla . Srbija obavezno da peva o Kosovu i Jasnovcu i o bejebi sapunima. Pa svako svoje . Posle hradate kurate žene EU je već bila završena.
  • misko

    13.03.2016 19:46
    pravda
    odlicno, svi treba da znaju da je rusija na nivou fasisticke nemacke, staljin je cak poubijao vise od hitlera
  • Dragan

    13.03.2016 17:36
    Nije nego
    Kada Palestinci naprave teroristicki akt a Izraelci odma vrate odmazdom i raspletu po citavim naseljima to je u redu. Tu se eto mora odgovoriti silom na silu. Kada Rusi urade odmazdu zbog saradnje sa nemackim okupatorom za kog znamo sta je radio to onda eto nikako nije humano. Oba puta se radi o nehunanom cinu ali najodvratnije je sto se jedan zataskava a drugi satanizuje. Ti razliciti arsini i licemerje svih nacija stvara nove zlocine. Nego o cemu je ovde rec ako be o politici i potrebi Ukrajine i ostatja Evrope. Amerije da satanizuje Rusiju. U samom tekstu ste morali spomenuti sta je bilo sa Tatrima, dok niste spomenuli na koji su nacin Tatri pomagali Nemacke zlocine nad Rusima. Sve je to rdjava politika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika