VIDEO: Dokumentarni film povodom godišnjice smrti Vlade Divljana

Godinu dana otkako je preminuo jedan od najvećih autora jugoslovenskog novog talasa Vlada Divljan navršava se u petak, 4. marta.

U znak sećanja na njegov rad i stvaralaštvo u sali Javne biblioteke "Bora Stanković" u Vranju (Američki kutak) 4. marta, u 19 sati, biće organizovano veče posvećeno Vladi Divljanu.

Posetioci će moći da vide izložbu fotografija "Nebeska tema", autora Nemanje Đorđevića kao i da odgledaju dokumentarni film "Vlada", autora Rudija Urana iz Maribora.

Vlada Divljan je tokom nemirnih godina na Balkanu, napustio rodni Beograd i počeo novi život kao emigrant. Poput mnogih drugih autora i on je izgubio svoj "kulturni prostor". Nekadašnji idol svoje generacije, van svoje zemlje komponovao je filmsku muziku, želeći da ponovo nastupa u bivšim jugoslovenskim republikama.

Sa vremenske i prostorne distance, u filmu govori o svom radu, svojoj zemlji i događajima koji su mu nametnuli novi život i nepredvidivu sudbinu. Vlada Divljan, u glavnoj ulozi, pisao je i muziku za ovaj film, koju su, pored njega, izvodili Kiril Džajkovski i Old stars bend.

"Nebeska tema" predstavlja postavku fotografija Vlade Divljana sa jednog od najemotivnijih koncerata koji je održao u Beogradu. Radovi su nastali pre pet, odnosno šest godina, kada je Vlada veoma retko svirao u Srbiji i nastupao sa beogradskom skupinom "Nevladina organizacija". Nju je predvodio Zdenko Kolar, njegov "saborac" iz kultnih "Idola". Ovo je portret jednog od najvećih autora domaće popularne muzike koji je umeo da nas podseti na sve ono ljudsko, što nam svakodnevno fali u ovom modernom životu. Vlada je simbol mladosti, ljubavi, iskrenosti, bezvremene lepote.

Autor: 021.rs

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.