Helmut Kol traži pet miliona evra od autora biografije

Bivši nemački kancelar Helmut Kol traži pet miliona evra od autora njegove neautorizovane biografije, posle godinu i po dana sudske bitke.
Sudski spor pokrenut je 2014. godine zbog objavljivanja knjige "Nasleđe, zapisnik Helmuta Kola", novinara Heriberta Švana i Tima Jensa, posle čega je usledila debata o "pravom licu ujedinitelja Nemačke". Knjiga koja je postala bestseler napisana je na osnovu 600 sati razgovora, između marta 2001. i oktobra 2002, Kola sa Švanom kome je Kol poverio pisanje biografije.
 
Taj projekat je prekinut 2009. godine jer se u knjizi pojavljuju oštre reči bivšeg kancelara što otkriva njegov "karakter ogorčenosti", ocenio je Frans pres. "Gospođa Merkel (sadašnja nemačka kancelarka) nije znala da koristi nož i viljušku", naveo je Kol komentarišući Angelu Merkel za koju je ponovio da je "prava klinka".
 
Kol je o značaju masovnih demonstracija u Lajpcigu u oktobru 1989. godine, koje su dovele do pada Berlinskog zida, rekao da je "potpuno netačno misliti da je Sveti duh sišao u Lajpcig i promenio svet" dodajući da je pre u pitanju slabljenje tadašnjeg komunističkog režima u Moskvi.
 
Švan je 2011. godine objavio knjigu o Kolovoj bivšoj supruzi, Hanelore, koja je izvršila samoubistvo 2001. godine, navodeći da je izgledala kao usamljena i nesrećna žena, čime je novinar "ocrnio" privatni život bivšeg kancelara. Kol je u dva navrata sudskom odlukom dobio nalog da se zabrane pojedini njegovi citati u knjizi. Savezni sud je prošle godine odobrio da Kol preuzme audio snimke intervjua.
 
Bivši nemački kancelar nedavno je izjavio medijima da iznos nadoknade od pet miliona evra, koliko traži od autora, "odražava istorijsku dimenziju zloupotrebe poverenja prema dugogodišnjem državniku". Kol (85) se retko pojavljuje u javnosti od pada niz stepenice 2008. godine i kasnije manje moždanog udara koji mu je ugrozio zdravlje.
 
Bivši kancelar i tvorac ponovnog ujedinjenja Nemačke najduže je bio na dužnosti kancelara sa četiri uzastopna mandata u posleratnoj Nemačkoj. Kao istorijska figura konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU), smatra se osobom kojoj sadašnja kancelarka Angela Merkel duguje svoj uspon 1990-ih godina.
 
Autor: Beta
  • Lemi

    05.03.2016 12:12
    Helmuta Kola kar'o samo do bola!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Poznati

Tejlor Svift postala milijarderka

Američka pevačica Tejlor Svift je postala milijarderka, prema najnovijoj rang listi bogatstva svetskih poznatih ličnosti koju je preneo časopis Forbs.

Svađa političara u Aziji zbog Tejlor Svift

Ugovor Tejlor Svift s organizatorima njenih koncerata u Singapuru, gde će ona u sklopu svoje svetske turneje održati čak šest konceata, prerastao je i u političko pitanje u jugoistočnoj Aziji.