Kafa nikad pre sedam, ručak do 13 sati

Po kineskoj medicini, organi imaju najveću funkciju tokom određenog dela dana, energetski sat je podeljen na 12 dvosatnih perioda, a u okviru svakog su dati saveti za ishranu i ostale životne navike
Energetski unutrašnji sat, poznat i kao kineski telesni sat, nije novina u svetu alternativne medicine. To je verovanje u istočnjačkoj medicini po kome su određeni organi u telu aktivni u određeno vreme, dok se jedni odmaraju, drugi rade. 
 
Ako to znamo, veruju Kinezi, možemo da planiramo kada i šta da jedemo, u koje vreme je najbolje da pijemo čajeve, vodu, kafu, a kada da se odmaramo i koliko dugo da spavamo. 
 
OD 5 DO 7 ČASOVA 
 
U ovo vreme fokus je na radu debelog creva. To je, prema kineskom verovanju, najbolje vreme da se ustane, popije 3 dl vode i ode u brzu, kratku šetnju. Greška je da se nakon ustajanja pije kafa, što mnogi praktikuju, jer se kofein ponaša kao diuretik i izbacuje vodu iz organizma baš u vreme kada je debelom crevu potrebna. 
 
OD 7 DO 9 ČASOVA 
 
Rad creva u ovo vreme je najizraženiji. To je period kada treba da se doručkuje. Prvi obrok treba da sadrži voće, proteine, zdrave masti i ugljene hidrate sa niskim glikemijskim indeksom. U ovo vreme može da se popije i kafa. 
 
OD 9 DO 11 ČASOVA 
 
Vreme je kada se aktivira slezina. Ovo je i period kada treba najviše da se angažuje na poslu, a slezina pomaže mozgu da pravilno funkcioniše i potpomaže metabolizam izmene hranljivih materija u energiju. 
 
OD 11 DO 13 ČASOVA 
 
Ako u ovom periodu ručate, najviše ćete poboljšati cirkulaciju. Ručak treba da bude lagan. 
 
OD 13 DO 15 ČASOVA 
 
Posle ručka tanko crevo treba da svari sve ono što ste pojeli. Tada i mozak bolje funkcioniše, naročito ako treba da rešavate važne probleme ili donosite važne odluke. 
 
OD 15 DO 17 ČASOVA 
 
Vreme je da završavate dnevne obaveze, a ovo je period kada je bešika najaktivnija. Zbog toga je najbolje da popijete šolju čaja i da se tako oslobodite toksina. 
 
OD 17 DO 19 ČASOVA 
 
Period u kom je najbolje večerati. Bubrezi su tada najaktivniji, jer pokušavaju da vrate svu energiju koju ste tokom radnog dana potrošili. Ako se osećate baš umorno u ovom periodu, obavezno lezite i odmorite se. 
 
OD 19 DO 21 ČAS 
 
U ovo vreme perikard (srčana kesa) je odgovoran za cirkulaciju mozga i reproduktivnih organa. 
 
OD 21 DO 23 ČASA 
 
Idealno je za završavanje radnog dana uz opuštajuću knjigu. U ovo vreme izbegavajte da jedete, jer štitasta i nadbubrežne žlezde u ovo vreme dostavljaju energiju svim organima u telu, ubrzavaju metabolizam i podižu temperaturu tela. 
 
OD 23 ČASA DO 1 POSLE PONOĆI 
 
Ko ima kamen u bubregu ili u žuči najbolje zna da u ovo vreme često ima bolove, jer je ovo period kada najintenzivnije "radi" žučna kesa. 
 
OD 1 DO 3 UJUTRU 
 
Ustajanje baš u ovo vreme zbog odlaska u toalet treba da bude znak da se tokom dana ne piju sokovi i ne jedu grickalice i nezdrava hrana. Jetra sada oslobađa toksine, a nezdrava hrana može da naruši njen rad. 
 
OD 3 DO 5 UJUTRU 
 
Na kraju ciklusa, pluća su najaktivnija i ona se tada oslobađaju otrova - kašljanjem. 
 
Autor: Novosti

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.